Interlocutorul Europei Libere remarcă în podcastul video „Pe Agendă” că în actualele locale nu au fost partide politice care să-și asume deschis o retorică pro-rusă, iar formațiunile politice considerate în societate ca fiind apropiate Moscovei promovează mai des o politică echilibrată între est și vest.
„Moscova are mai puține resurse astăzi de a funcționa pe piața politică din Republica Moldova, de a manipula electoratul. În același timp, lucrurile se complică și mai tare pentru că nu mai sunt poziții politice clar asumate de unele partide. Asta înseamnă că cei care lucrează pentru Rusia foarte posibil să fie împrăștiași peste tot”, explică Armand Goșu.
Bătălia pentru mințile și credințele oamenilor
Influența rusă se diminuează în R. Moldova, „soft power-ul rusesc e aproape de zero dacă s-a ajuns în situația în care și Mitropolia Chișinăului pune sub semnul întrebării apartenența la Patriarhia Moscovei și întregii Rusii”, afirmă Armand Goșu, referindu-se la anunțurile mai multor clerici de a părăsi Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove.
Goșu crede că preoții Mitropoliei Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse care încurajează războiul din Ucraina, simt presiune din partea enoriașilor să ia o decizie despre Mitropolia de care ar trebui să aparțină.
„Până la urmă, care e rolul bisericii în societate? Să aline suferința. Păi, nu poți să accepți să fii parte a unei bisericii care nu doar că nu alină suferința, ci o provoacă. Poți să-i înțelegi pe preoții ortodocși din Republica Moldova care sunt puși în fața unei decizii foarte grele”, susține expertul în spațiul ex-sovietic.
- Te-ar putea interesa și: Încă 13 parohi părăsesc Mitropolia Moldovei și trec la Mitropolia Basarabiei. Alți 50 îi vor urma săptămânile viitoare
Vorbind în podcastul video „Pe Agendă” și despre reacțiile Rusiei la o aprofundare a relațiilor dintre R. Moldova și Uniunea Europeană, inclusiv odată cu recomandarea condiționată de deschidere a negocierilor de aderare pentru Chișinău, Goșu afirmă că Kremlinul va reacționa cel mai probabil cu „declarații belicoase”, pentru că nu are toate instrumentele pentru a pune presiune și „a ține R. Moldova sub control”.
Ce mai puteți afla din acest interviu:
- Procesul de aderare al R. Moldova la Uniunea Europeană depinde în mare parte de contextul regional, de evoluțiile războiului din Ucraina.
- De ce R. Moldova nu reprezintă o miză în sine în procesul de extindere al Uniunii Europene?
- Cine s-ar putea opune extinderii UE și părerea căror lideri europeni va conta mai mult?
- Alegerile locale din R. Moldova și miza geopolitică a acestui scrutin.
- În ce mod decizia autorităților de la Chișinău de a interzice participarea la alegeri pentru reprezentații Șansă/Șor cu doar câteva zile înainte de scrutinul local din 5 noiembrie creează precedente.
- La aproape doi ani de la invazia rusă în Ucraina și cu o contraofensivă mai lentă a forțelor Kievului, ce pericole de securitate planează astăzi asupra R. Moldova?