Carp, care la alegerile locale din 5 noiembrie a pierdut în fața actualului primar Ion Ceban, afirmă că PAS s-ar fi concentrat mai mult în ultimii ani pe gestionarea crizelor, astfel încât „dacă am fi fost mai vocali pe perioada acestor patru ani de guvernare locală, iar lumea ar fi cunoscut toate aceste încălcări [din mandatul lui Ion Ceban], situația ar fi fost una mai simplă”, explică el.
În discuția cu Europa Liberă, deputatul s-a arătat convins că, dacă ar fi început cu un an mai devreme „campania de promovare” pentru conducerea capitalei, atunci ar fi avut „o șansă de a câștiga Primăria Chișinău”.
El mai crede că, dacă la Chișinău ar fi existat și concurenți electorali care să ia zece procente din votul cetățenilor, s-ar fi consolidat premisele pentru al doilea tur în capitală.
„Dacă luăm toate alegerile locale din municipiu, în Chișinău, întotdeauna existau doi candidați care aveau peste 25-27%, așa, și ceilalți mergeau din urmă cu 10-15% chiar. În aceste alegeri nu am avut al treilea candidat sau al patrulea, care s-ar fi apropiat de 10% și să avem turul doi”, încearcă să explice rezultatele candidatul partidului de guvernare.
„Cooperare nu va fi”
La alegeri locale din Chișinău, Ion Ceban a câștigat un nou mandat din primul tur al alegerilor, cu un scor de 50,62 %, urmat la o distanță de peste 20 de procente de contracandidatul său de la PAS, Lilian Carp, care a obținut 28,23 la sută din sufragii.
Și în consiliul municipal, PAS a ajuns pe locul doi, după partidul nou format al lui Ceban, Mișcarea Alternativa Națională. Nicio formațiune politică nu deține majoritatea în consiliul municipal Chișinău, însă Carp spune că nu va exista colaborare între cele două partide.
- Te-ar mai putea interesa și: Ion Ceban câștigă un nou mandat din primul tur la Chișinău, PAS ia cele mai multe voturi pentru consiliile raionale
„Colaborare nu va fi, noi o să declarăm în aceste zile că vom fi într-o opoziție cu actualul primar de Chișinău, în Consiliu Municipal, […] ne vom axa pe rezolvarea problemelor majore din municipiul Chișinău, precum sunt curțile de blocuri, transportul public, să nu admitem votarea planului urbanistic zonal cu încălcări”, mai spune fruntașul PAS.
Se vor uni partidele pro-europene la următoarele alegeri?
La scară națională, partidul de guvernare a obținut cele mai multe voturi pentru consilii în 19 dintre cele 32 de raioane, dar asta nu înseamnă neapărat că va face parte dintr-o majoritate. Negocierile pentru formarea unor coaliții abia urmează. După alegeri, analistul politic Anatol Țăranu opina la Europa Liberă că rezultatele PAS în recentul scrutin ar putea sugera că acesta „pierde teren” la nivel local, iar scorul la alegeri pentru întreaga partidă pro-europeană a fost sub unele așteptări, ceea ce ar sugera nevoia unei coalizări a partidelor pro-europene la următoarele alegeri: prezidențiale și parlamentare.
Lilian Carp spune că a trecut prea puțin timp de la primul tur al scrutinului local pentru a se discuta despre o coalizare a formațiunilor politice declarate pro-europene.
„În alegerile locale, fiecare partid încearcă să-și promoveze oamenii în aceste alegeri și, totodată, să-și încerce norocul să crească lideri de partid pentru a putea crește partidul în eventuale alegeri parlamentare. Dar discuții au fost, cel puțin, pe platforma instituției prezidențiale, s-a discutat despre faptul că partidele pro-europene trebuie să aibă o agenda comună despre integrarea europeană”, mai spune deputatul PAS.
Ce mai puteți afla din acest interviu:
- Votul de la alegerile locale a fost geopolitic sau pragmatic?
- Cu cine a discutat candidatul PAS despre înfrângerea sa la primăria Chișinău?
- PAS mai mult a câștigat sau a pierdut la alegerile locale?
- În ce mod a influențat alegerile interdicția de a participa la alegeri pentru Partidul „Șansă”?
- Rezultatele alegerilor locale se vor răsfrânge asupra atitudinii și politicii UE în raport cu R. Moldova?
- Prin ce se deosebește votul cetățenilor în alegerile locale vs. alegerile prezidențiale?