Liderii Armeniei și Azerbaidjanului au convenit să se întâlnească la Bruxelles pentru discuții mediate de Uniunea Europeană, a declarat guvernul armean la 25 august. Șeful Consiliului European, Charles Michel, va fi prezent la întâlnirea din 31 august.
Întâlnirea are loc după izbucnirea unor lupte din cauza regiunii disputate Nagorno-Karabah în perioada 1-3 august, în care cel puțin un soldat azer și doi soldați de etnie armeană au fost uciși. Cele două părți se acuză reciproc pentru violențe.
### Vezi și... ### Armenia | Apel la comunitatea internațională pentru oprirea violențelor în Nagorno-KarabahUltima întâlnire dintre cei doi lideri a avut loc la Bruxelles în 22 mai, la inițiativa lui Michel. Azerbaidjanul și Armenia se află de ani de zile într-un conflict pe tema enclavei Nagorno-Karabah. Regiunea cu populație majoritar armeană, care avea statutul de oblast autonom în cadrul Azerbaidjanului sovietic, și-a declarat independența față de Baku pe fondul dezintegrării Uniunii Sovietice, declanșând un război în perioada 1992-1994 care a produs aproximativ 30 000 de victime și a provocat strămutarea a sute de mii de persoane.
Războiul s-a încheiat cu o încetare a focului mediată de Rusia, permițând etnicilor armeni din Nagorno-Karabah să controleze cea mai mare parte a regiunii, precum și mai multe districte adiacente din Azerbaidjanul propriu-zis. Negocierile mediate la nivel internațional cu implicarea Grupului de la Minsk al OSCE - co-prezidat de Statele Unite, Rusia și Franța - nu au reușit să ducă la o înțelegere înainte de izbucnirea unui nou război de amploare, în septembrie 2020.
### Vezi și... ### Diplomații occidentali cheamă la temperarea tensiunilor legate de Nagorno-Karabah