Linkuri accesibilitate

Armenia | Apel la comunitatea internațională pentru oprirea violențelor în Nagorno-Karabah


Nagorno Karabah-localitatea Vanq, 2 august 2022
Nagorno Karabah-localitatea Vanq, 2 august 2022

Armenia a făcut apel la comunitatea internațională să ajute la oprirea „acțiunilor agresive" ale Azerbaidjanului, după o recrudescență a violențelor în care cele două părți s-au acuzat reciproc de încălcarea unui armistițiu în regiunea separatistă Nagorno-Karabah.

Armenia „face apel la comunitatea internațională să ia măsuri pentru a opri acțiunile și atitudinea agresivă a Azerbaidjanului și să activeze mecanismele necesare în acest sens”, se spune într-o declarație din 3 august a ministerului de Externe.

Ministerul rus al Apărării a emis, de asemenea, o declarație ca răspuns la noile violențe din regiune, spunând că Azerbaidjanul a încălcat încetarea focului, iar contingentul rus de menținere a păcii „ia măsuri pentru a stabiliza situația împreună cu reprezentanții părților azeră și armeană”. Atât Armenia, cât și Azerbaidjanul au înregistrat victime după reizbucnirea ostilităților în regiune.

Evoluțiile l-au determinat pe șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, să solicite încetarea imediată a ostilităților. Armata de apărare din Nagorno-Karabah a declarat ulterior, la 3 august, că situația este „relativ stabilă” începând cu seara acelei zile, după ce a conlucrat cu forțele de menținere a păcii ruse, staționate în regiune de la încetarea focului din 2020, după un război violent între Azerbaidjan și Armenia, care a durat de șase săptămâni.

XS
SM
MD
LG