„Am fost scoase să ne plimbăm astăzi într-o curte de aproximativ 4 metri pe 6 metri”, a scris recent jurnalista. „Am alergat 40 de ture, cred că aproximativ 1.000 de metri. Apoi am făcut exerciții de întindere și genuflexiuni. Paza a fost destul de surprinsă. Aparent, se întâmplă rar așa ceva.”
Jurnalistul Pavel Butorin, directorul canalului de televiziune Current Time, rețeaua în limba rusă condusă de RFE/RL în cooperare cu VOA , lucrează și el, precum soția sa Kurmasheva, la sediul RFE/RL din Praga.
Butorin a scris că tradițional, pe 17 noiembrie, Alsu Kurmasheva marchează Ziua Luptei pentru Libertate și Democrație în Republica Cehă, „alăturându-se familiei și prietenilor într-o „plimbare a libertății”, pe traseul marșului studențesc din 1989 care a declanșat Revoluția de Catifea” și a dus la căderea comunismului în Cehoslovacia.
„De data aceasta, Alsu petrece ziua de 17 noiembrie închisă în Rusia”, a constatat cu amărăciune Butornin într-o postare pe X.
Kurmasheva, cetățean al Rusiei dar şi al Statelor Unite, lucrează de aproape 25 de ani pentru redacția tătar-bașkiră a RFE/RL.
La mijlocul lunii mai, a plecat de la Praga în Rusia, pentru a se ocupa de o urgenţă de familie în Tatarstanul ei natal.
Your browser doesn’t support HTML5
A fost reținută pe 18 octombrie și acuzată că nu s-a înregistrat ca „agent străin”, o categorie juridică folosită de Rusia din 2012 pentru a-i eticheta și pedepsi pe criticii regimului de la Kremlin.
Legea agenților străini, criticată insistent în Occident, a fost extinsă și folosită din ce în ce mai des pentru a suprima activitatea organizațiilor societății civile și media din Rusia, mai ales de când Moscova a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei.
Un tribunal din Kazan a decis ca Alsu Kurmasheva să fie reținută în închisoarea preventivă SIZO-2 din oraș până cel puțin pe 5 decembrie. În Rusia, de obicei, arestul preventiv se prelungește repetat.
Jurnalista a putut coresponda cu familia, cu prietenii și cei care o susțin, dar toate scrisorile sunt cenzurate.
„Ne trezim în fiecare dimineață la 6 ”, mai scrie Kurmasheva. „Dar toată noaptea, în celulă, sunt aprinse luminile, slab. Micul dejun este terci și ceai dulce, negru. După aceea, facem curat în celulă, podelele, pereți. La prânz, avem voie să ieșim afară o oră.”
„Avem o bibliotecă, dar este închisă”, a mai scris Kurmasheva. „În celulă erau vreo 10 cărți, cele mai multe polițiste, dar și despre creștinism, psihologie și acceptare de sine.”
„Ți-am recitit scrisorile de câteva ori pe zi”, scrie Kurmasheva unui prieten. „Am citit deja două din cărțile care erau în celulă. Am mai cerut câteva, dar nu știu când vor veni.”
De două ori pe săptămână, deținuții au voie să facă duș. Kurmasheva spune că i s-a permis să facă primul duș la 10 de zile după ce fusese dusă la închisoare.
În mai multe mesaje scrie că celula, pe care o împarte cu alte trei deținute, este rece. A început să învețe armeana și limba dargwa, vorbită în Caucazul de Nord, iar pe una din colegele de celulă o învață tătara.
„Și uite așa-mi petrec ziua”, scrie Arsu Kurmasheva din închisoare.
Jurnaliști în închisoare
Alsu Kurmasheva este unul dintre cei patru jurnaliști RFE/RL încarcerați, sub acuzații legate de munca lor de ziariști. Ceilalți sunt Andrei Kuznecik, Ihar Losik și Vladislav Iesipenko.
Organizații pentru apărarea drepturilor omului și RFE/RL au cerut în mod repetat eliberarea celor patru, afirmând că au fost reținuți pe nedrept.
Losik este blogger și colaborator al redacției RFE/RL din Belarus. A fost condamnat în decembrie 2021, fiind acuzat de mai multe delicte, între care „organizarea și pregătirea de acțiuni care încalcă grav ordinea publică”. A fost condamnat la 15 ani de închisoare.
Kuznecik, editor web în redacția RFE/RL din Belarus, a fost condamnat în iunie 2022 la șase ani de închisoare în urma unui proces care nu a durat mai mult de câteva ore. A fost condamnat pentru „crearea sau participarea la o organizație extremistă”.
Iesipenko, un cetățean cu dublă cetățenie ucraineană și rusă care a colaborat cu Crimeea.Realities, un canal de știri regional al redacției ucrainene a RFE/RL, a fost condamnat în februarie 2022 la șase ani de închisoare de către un judecător rus din Crimeea ocupată, după un proces cu ușile închise. El a fost declarat vinovat de „posesie și transport de explozibili”, acuzație pe care o neagă cu fermitate.
### Vezi și... ### „Copilărie furată”| Ce soartă au copiii deținuților politici din Belarus