Linkuri accesibilitate

Alsu Kurmasheva, de la RFE/RL, pusă oficial sub acuzare în Rusia


Alsu Kurmasheva într-o imagine din 20 octombrie, așteptând la judecătoria din orașul rusesc Kazan audierea privind detenția ei preventivă. Judedcătorul a decis că va rămâne în arest până în 5 decembrie. (Foto: AFP)
Alsu Kurmasheva într-o imagine din 20 octombrie, așteptând la judecătoria din orașul rusesc Kazan audierea privind detenția ei preventivă. Judedcătorul a decis că va rămâne în arest până în 5 decembrie. (Foto: AFP)

Pe 26 octombrie, comisia rusă de anchetă a precizat acuzația împotriva jurnalistei RFE/RL Alsu Kurmasheva, care se află în arest preventiv după ce a fost arestată sub suspiciunea că nu s-a înregistrat ca „agent străin”.

Comitetul de Investigații a anunțat că Kurmasheva a fost acuzată în temeiul unei secțiuni din Codul Penal referitoare la înregistrarea agenților străini care efectuează „colectarea intenționată de informații în domeniul activităților militare, tehnico-militare ale Rusiei", informații care, dacă sunt primite de surse străine, „pot fi folosite împotriva securității țării”, informează serviciul rus al RFE/RL, Radio Svoboda.

Comitetul de anchetă a declarat că investigația sa a constatat că Ministerul rus al Justiției nu a adăugat-o pe jurnalistă pe lista agenților străini și că ea nu a furnizat documente pentru a fi inclusă în registru. Alsu Kurmasheva neagă acuzațiile.

Kurmasheva, o jurnalistă cu domiciliul la Praga, lucrează pentru Serviciul tătar-bașkir al RFE/RL și deține dublă cetățenie, americană și rusă. Ea a călătorit în Rusia în luna mai pentru o urgență familială.

Jurnalista a fost reținută temporar pe 2 iunie în timp ce aștepta pe aeroportul din Kazan să ia avionul pentru a se întoarce la Praga. Pe aeroport i-au fost confiscate ambele pașapoarte.

Pe 11 octombrie, autoritățile au amendat-o pe Kurmasheva cu 10 mii de ruble (circa o sută de dolari) pentru că nu și-a înregistrat pașaportul american la autoritățile ruse, potrivit relatărilor din presa locală bazate pe documente judiciare.

Kurmasheva a fost reținută din nou la 18 octombrie, fiind suspectată că nu s-a înregistrat ca agent străin, o infracțiune pasibilă de o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare. La 23 octombrie, un tribunal rus a dispus ca ea să fie plasată în arest preventiv până la 5 decembrie.

Reținerea de către Rusia a lui Kurmasheva a declanșat un val de critici din partea grupurilor de apărare a drepturilor omului și a politicienilor care au declarat că această măsură indică un nou nivel de cenzură din timpul războiului.

Președintele interimar al RFE/RL, Jeffrey Gedmin, a reacționat la rezultatul audierii din 23 octombrie declarându-se „profund dezamăgit” și a cerut eliberarea imediată a jurnalistei.

Departamentul de Stat al SUA și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea, și a solicitat acces consular la Kurmasheva.

Rusia este acuzată că reține americani pentru a-i folosi ca monedă de schimb în schimbul rușilor închiși în Statele Unite. Un alt jurnalist american, Evan Gershkovici, reporter la Wall Street Journal, este încarcerat din martie pentru presupuse acte de spionaj - acuzație pe care el și ziarul său o neagă vehement.

XS
SM
MD
LG