Asaltul asupra Congresului din Brazilia s-a încheiat cu sute de arestări

Forțele de securitate braziliene resping pe pe 8 ianuarie 2023 în Piața Celor Trei Puteri din capitala Brasilia o demonstrație violentă a susținătorilor lui fostului președinte Jair Bolsonaro, care a pierdut alegerile prezidențiale din octombrie 2022.

Manifestanții au acuzat în mod fals fraudarea scrutinului prezidențial în care Luiz Inacio Lula da Silva a fost reales președinte pentru un nou mandat.

Numit în mod popular Lula, da Silva a fost președintele Braziliei între 2003 și 2011, în două mandate consecutive.
 

Susținătorii fostului președinte Jair Bolsonaro iau cu asalt Palatul Planalto (palatul prezidențial), forțele de ordine fiind copleșite.

Mii de demonstranț au intrat cu forța în clădirea Congresului și în sediul Curții Supreme din Brazilia.

Asaltul din capitala Braziliei a fost similar cu cel care a avut loc pe 6 ianuarie 2021 la Washington, când susținătorii fostului președinte Donald Trump - care au acuzat de asemenea fraude electorale - au încercat să oprească certiifcarea rezultatului alegerilor în care Joe Biden a fost ales președinte.

În imagine: suporterii lui Jair Bolsonaro în fața Congresului brazilian.

Nu a existat nicio procedură oficială care să fie perturbată duminică, deoarece ceremonia de învestire a noului președinte avusese loc în urmă cu o săptămână.

O investigație a fost începută de procurori, iar Lula a promis pedepsirea celor care au organizat revolta.

„Oricine a făcut acest lucru va fi găsit și pedepsit. Democrația garantează dreptul la libera exprimare, dar cere, de asemenea, ca oamenii să respecte instituțiile. Nu există niciun precedent în istoria țării ceea ce au făcut ei astăzi. Pentru asta trebuie să fie pedepsiți”, a scris președintele țării pe Twitter.

Forțele de securitate au reținut cel puțin 400 de susținători ai fostului președinte brazilian Jair Bolsonaro.

„Întotdeuna am spus că nu vom renunța. Congresul este al nostru, noi suntem la putere”, a spus un manifestant în timp ce mărșăluia spre clădirea Congresului, conform unei înregistrări văzute de New York Times.

De asemenea, cel puțin opt jurnaliști au fost atacați sau jefuiți de susținătorii lui Bolsonaro.

După intervenția armatei și alungarea manifestanților din cele trei clădiri, autoritățile braziliene au preluat controlul.

Susținătorii lui Jair Bolsonaro au spart mai multe geamuri și au distrus mobilier în clădirile în care au intrat, conform primelor pagube confirmate până acum.

Potrivit NYT, fostul președinte brazilian s-ar afla în Florida, la câteva sute de kilometri de reședinta aliatului său Donald Trump. 

Înainte de a pleca din Brazilia, cu 48 de ore înainte de predarea puterii, el și-a îndemnat susținătorii să evite violența. Doi deputați din Partidul Democrat au cerut extrădarea lui Jair Bolsonaro.

Un protestatar este fotografiat în palatul prezidențial, în timp ce poliția se pregătește să intervină pentru evacuarea manifestanților violenți, 8 ianuarie 2023.

Președintele american Joe Biden și alți lideri occidentali au condamnat „asaltul asupra democrației și asupra transferului pașnic de putere din Brazilia”.

A existat inclusiv o reacție a Kremlinului. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a spus că Rusia condamnă „în cei mai duri termeni” acțiunile celor care au instigat la dezordine.

Aflat în statul São Paulo, Luiz Inácio Lula da Silva a mers de urgență în capitala Brasília. 

El a calificat asaltul drept un act de „barbarism” al unei mulțimi de „fasciști” și a acuzat lipsa pregătirilor de securitate pentru acest protest.

Într-o conferință de presă care a urmat atacului, Lula a anunțat numirea unui nou șef al securității în districtul federal, care îi va raporta direct.

De asemenea, Curtea Supremă a Braziliei l-a înlăturat din funcție pe guvernatorul Brasiliei pentru o perioadă de 90 de zile din cauză că nu a putut asigura un perimetru de securitate în timpul manifestațiilor, iar miile de oameni au putut intra în cele trei clădiri.

Încă de când se afla în funcție, Jair Bolsonaro a acuzat, fără să aducă dovezi, că sistemul electoral din Brazilia este plin de fraude și că elitele țării ar conspira să-l înlăture de la putere.

În imagine: susținătorii lui Bolsonaro se bat cu forțele de securitate în fața Palatului Planalto din Brasilia, 8 ianuarie 2023. 

În săptămânile premergătoare învestirii noului președinte au fost semnalate două incidente care ar fi putut pune în gardă forțele de ordine braziliene, scrie The Guardian.

Pe 13 decembrie, susținătorii radicali au încercat să ia cu asalt sediul poliției federale din Brasília, incendiind autobuze și mașini în timpul unui marș.

Apoi, chiar înainte de Crăciun, un alt susținător extremist al lui Bolsonaro a fost arestat și ar fi mărturisit că a complotat pentru a bombarda aeroportul din capitală, în încercarea de a declanșa tulburări care ar putea justifica o lovitură de stat militară.