Linkuri accesibilitate

Brazilia își recheamă ambasadorul din Ungaria după ce a aflat de „azilul” lui Bolsonaro la ambasada maghiară


Fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro și premierul ungur Viktor Orban, la inaugurarea președintelui argentinian Javier Milei, la Buenos Aires, în decembrie 2023.
Fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro și premierul ungur Viktor Orban, la inaugurarea președintelui argentinian Javier Milei, la Buenos Aires, în decembrie 2023.

Ambasadorul Braziliei în Ungaria a fost rechemat în țară după ce s-a aflat că fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro ar fi petrecut două nopți la ambasada maghiară din Brasilia, la scurt timp după ce poliția i-a confiscat pașaportul, într-o perioadă de turbulențe politice interne, braziliene.

Ministerul Afacerilor Externe al Braziliei a spus că l-a convocat pe ambasadorul maghiar pentru a da explicații cu privire la motivele pentru care fostul șef de stat, anchetat de autorități în numeroase dosare penale, a fost primit în incinta misiunii diplomatice.

Cazul a devenit cunoscut după ce New York Times a dat publicității imagini video în care apare fostul președinte Jair Bolsonaro, la ambasada maghiară, în luna februarie.

Întrebat de jurnaliști, Bolsonaro nu a negat că a fost la ambasada maghiară.

„Nu voi nega că am fost în ambasadă. Nu voi spune unde am mai fost. În cercul meu de prieteni am mai mulți șefi de stat din întreaga lume. Ei sunt îngrijorați. Am vorbit cu ei despre chestiunile care contează pentru interesul țării noastre. Atât. Restul sunt speculații”, a declarat fostul președinte pentru portalul brazilian Metropoles.

Avocații fostului președinte au adăugat că acesta s-a aflat la ambasada maghiară „pentru a discuta cu autoritățile unei țări prietene”. Ei susțin că ex-președintele i-ar fi informat pe maghiari „despre agenda politică a celor două țări”, și că restul ar fi doar informații false.

CNN Brasil însă scrie că Bolsonaro ar fi aplicat pentru a obține azil politic în Ungaria, condusă premierul Viktor Orban, cu care are bune relații de prietenie, notează serviciul maghiar al Europei Libere.

Cei doi lideri, care împărtășesc viziuni conservatoare, s-au văzut ultima dată în decembrie anul trecut, când au participat la ceremonia de învestire în funcție a președintelui argentinian, Javier Milei.

Cu justiția pe urme

Bolsonaro a pierdut puterea în 2022, când a fost înfrânt în alegerile prezidențiale de rivalul său de stânga, ex-președintele Luiz Inacio Lula da Silva, care a mai deținut funcția o dată, în anii 2000.

De atunci, el a fost acuzat de autorități că și-ar fi falsificat certificatul de vaccinare sau că ar fi încercat să sustragă cadouri scumpe primite în calitate de președinte. Cea mai gravă acuzație adusă este însă că ar fi complotat pentru răsturnarea guvernului succesorului său, după ce la 8 ianuarie 2023, susținătorii săi au luat cu asalt mai multe sedii guvernamentale, precum ale Curții Supreme sau Congresului, scrie The Guardian.

La 8 februarie, Bolsonaro a fost forțat să-și predea pașaportul poliției federale, care desfășoară o investigație pe acest dosar. Fostul președinte și-a exprimat public temerea că ar putea împărtăși soarta fostei președinte boliviene, Jeanine Anez.

În 2022, ea a fost condamnată la 10 ani de închisoare, după ce a fost găsită vinovată de orchestrarea unei presupuse lovituri de stat din 2019, ce a adus-o la putere după căderea președintelui Evo Morales.

Înainte de alegeri, Bolsonaro a afirmat, dramatic, că viitorul său se rezuma la trei posibilități: închisoarea, moartea sau victoria. Guardian speculează însă, mai în glumă, mai în serios, că există al patrulea scenariu: „viața de locatar” în ambasada Ungariei, unde potrivit legislației internaționale, nu poate fi arestat.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG