Ce aşteptări are societatea de la noul ministru al Justiţiei şi ce îşi propune el

Protest la Judecătoria Chişinău, sediul Botanica

La aproape o săptămână de la învestirea noilor miniştri, partidele de opoziţie, dar şi cetăţeni simpli au readresat doleanțele lor către deţinătorul fotoliului de ministru al justiţiei.

În fața Judecatoriei Chișinău a avut loc astăzi un flash mob „pro-Justiție” organizat de membrii tineri ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Manifestanții au protestat față de ceea ce ei numesc „tărăgănarea dosarului Șor”. Pe pancartele demonstranților scria: „Oferim traducător în dosarul Șor” și „La mulți ani, toți cu executare”. Între timp, proaspătul ministru Alexandru Tănase, revenit după şase ani în portofoliu de la justiţie, a declarat că printre prioritățile lui în noul mandat vor fi investițiile în sediile instanțelor şi salarii mai mari pentru cei din sistem, inclusiv grefieri şi referenți. Pentru reformarea cu succes a justiției este necesar un efort conjugat din partea întregii societăți, a mai spus la Prime TV ministrul Alexandru Tănase.

Your browser doesn’t support HTML5

Ce aştepări are societatea de la noul ministru al Justiţiei şi ce îşi propune el?

La aproape o săptămână de la învestirea noilor miniştri, partidele de opoziţie, dar şi cetăţeni simpli au readresat doleanțele lor către deţinătorul fotoliului de ministru al justiţiei. În primul rând, așteptările lor se leagă de anchetarea fraudei bancare şi pedepsirea celor care se fac vinovaţi de dispariția banilor din cele trei bănci falimentate.

Igor Grosu la protestul de la Judecătoria Chişinău

Astăzi, Partidul Acţiune şi Solidaritate a pichetat sediul central al Judecătorii Chişinău, cerând să nu fie tergiversat dosarul primarului de Orhei Ilan Shor, cel care ar fi implicat, potrivit rapoartelor companiei americane Kroll, în „furtul miliardului”. Procesul pe numele lui Shor ar fi blocat deoarece nu a fost tradusă din română în rusă sentința primei instanțe, motiv pentru care secretarul general al formaţiunii, Igor Grosu, afirmă că justiţia ar fi selectivă.

„Este emblematic pentru statul corupt, pentru justiţia subordonată politicului. Politicul are un nume în ţara asta, un politician corupt care este Plahotniuc. Deci justiţia este la cheremul acestui om şi este paralizată în toate acțiunile sale, nu face nimic până nu primește o indicaţie şi drept dovadă este inactivitatea în cazul acestui dosar”.

Justiția este influențată de politicieni se arată convins Mircea Proaspăt, un angajat care a ieşit în pauza de masă în preajma Judecătoriei Chișinău şi a asistat la protestul PAS. El îşi pune speranţă că noul-vechiul ministru al justiţiei va aduce schimbări în domeniu.

„Demult trebuia să fie pus punct în cazul Shor. Eu, ca un cetățean simplu, parcă e clar că trebuie să fie condamnat. Poate e legat cu cineva, poate domnul Tănase s-a clarifica şi a rezolva întrebarea asta.”

Zoia Gluşac este pensionară şi locuieşte în preajma judecătoriei. Este sceptică atunci când vine vorba despre intențiile de ultimă oră ale guvernării şi despre independența magistraților.

„I-au pus pe şmecherii care s-au mai aflat la putere. Credeţi că vor avea alte metode de lucru? Trebuie aduşi oameni noi. Dar de unde să-i iei? Iată au găsit un ţap ispășitor şi l-au pus după gratii, iar restul sunt în libertate şi se vor achita. Asta oare e dreptate? Ca în filmul de pe timpul sovietic: „Trăiască justiţia noastră, cea mai umană şi corectă din lume!”. Nu va triumfa niciodată dreptatea la noi în justiție şi ei știu asta”.

Ministrul justuţiei, Alexandru Tănase, a declarat recent la postul de televiziune Prime TV, al liderului democraţilor Vladimir Plahotniuc, că nu este corect să se vorbească despre corupţie endemică în justiţie. Potrivit lui, majoritatea magistraţilor din instanțele de fond sunt tineri specialiști care nu pot fi suspectați de corupţie şi care nu sunt înrudiți între ei, pur şi simplu au nevoie de oameni care să promoveze schimbările. De aceea, a spus Tănase că, a acceptat să revină la Ministerul Justiţiei, în încercarea de a schimba starea de lucruri, pas pe care nu-l consideră ca revenire în politică.

Alexandru Tănase vrea ca statul să investească mai mulţi bani publici în justiţie, pentru sediile judecătoriilor şi salarizarea specialiștilor. Totuşi, el e conştient că schimbările nu se pot produce în câteva luni.

„Să nu creadă cineva că este posibil aşa peste noapte să vină un înger să aducă 300-400 de judecători, toţi absolut cu aripioare, curaţi ca lacrima, perfecțiunea cunoștințelor şi aşa mai departe. Nu există în lume aşa ceva. Unde există putere există şi abuz, doar că acest abuz să fie contracarat există tot felul de mecanisme şi piulițe care trebuie să se ocupe de ei”.

Printre priorităţile proaspătului ministru figurează şi revizuirea competențelor Consiliului Superior al Magistraturii astfel încât să poată fi pedepsiți magistrații care se fac vinovați de diferite abuzuri. Doar prin responsabilizarea judecătorilor sistemul ar putea să se reseteze, s-a arătat el convins. Pentru oamenii întâlniţi întâmplător în faţa Judecătoriei Chişinău declarațiile lui Alexandru Tănase le aduc aminte de promisiunile electorale din trecut.