Astăzi în Moldova și în lume

Imagine generică.

Principalele evenimente anunțate ale zilei.

Actualitatea internă

Parlamentul de la Chișinău se reunește în ședință plenară în care vor fi examinate, în a doua lectură, modificari la legea cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică. Pe agendă se află și amendamente la legea care stabilește criteriile de selectare a candidaților car vor să devină membri în CSM si CSP.

Greva transportatorilor de pasageri s-a încheiat miercuri, după trei zile, iar joi, reprezentanții Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), cei care au lansat protestul, se întâlnesc cu reprezentanții Ministerului Infrastructurii pentru negocieri. Într-un interviu pentru radio Europa Liberă, liderul APOTA, Oleg Alexa a declarat deja că oferta făcută de minister este inacceptabilă pentru că nu ține cont de nevoile reale ale transportatorilor, confruntați cu scumpiri în lanț și cu pierderi serioase cauzate de, spune Alexa, un sector „ilicit” al transportului interurban de persoane, care ar avea un volum de afaceri cel puțin la fel de mare cu al celui legal. Eșecul negocierilor i-ar putea determina pe transportatori să continue protestele, a avertizat Alexa.

Vineri 11 februarie are loc ședința comună a guvernelor României și R. Moldova la care se va discuta reducerea substațială sau chiar eliminarea unor taxe de roaming, și noul ajutor nerambursabil de 100 de milioane de euro, oferit de București.

Actualitatea internațională

Joi, 10 februarie, la Berlin va avea avea loc o nouă reuniune a Formatului Normandia, în care ar trebui negociată souționarea crizei din estul Ucrainei. Din Formatul Normandia fac parte Ucraina și Rusia, plus Germania și Franța ca mediatori. Se speculează că Rusia ar vrea să-i includă în acest format și pe reprezentanții regiunilor separatiste pro-ruse din estul Ucraine, ca parte separată. O idee respinsă categoric până acum de Kiev. „Normandia” este formatul în care s-au negociat acordurile de la Minsk din 2014, respectate numai parțial de Ucraina, de separatiști și de Rusia.

Premierul britanic Boris Johnson este așteptat în Polonia și la sediul NATO de la Bruxelles, unde va discuta cu secretarul general Jens Stoltenberg. Un purtător de cuvânt al Ministerului polonez de Externe a declarat separat că Boris Johnson, împreună cu premierul polonez Mateusz Morawiecki, se vor întâlni cu soldații britanici staționați în Polonia, iar apoi vor purta discuții cu președintele Andrzej Duda. Marea Britanie a anunțat pe 7 februarie că va trimite încă 350 de soldați în Polonia, după ce a staționat acolo 100 de militari anul trecut, în timpul crizei migranților de la granița cu Belarus.

Încep manevrele comune ruso-belaruse, la care participă în jur de 30.000 de militari ruși, porivit estimărilor occindetale. Luni, aflat la Moscova, președintele francez Emmanuel Macron a obținut de la omologul său rus Vladimir Putin asigurarea că aceste trupe vor fi retrase după încheierea exercițiilor militare. Manevrele din Belarus se adaugă celor mai mari menevre navale rusești din Marea Mediterană de la căderea URSS, ceea ce nu face decât să tensioneze și mai mult situația în jurul Ucrainei.

Se deschide a 72 -a ediție a festivalului internațional de film de la Berlin, umbrită încă de pandemia de coronaviurs. Directorii festivalului au decis să impună restricții sanitare mai drastice chiar decât sunt acum în vigoare în oraș, așa că nu numai accesul publicului va fi limitat, dar și programul a fost redus. După 22 de ani, revine pe ecranele Berlinalei, un clasic al regizorului ceh Jiri Menzel, „Ciocîrlii pe sîrmă”. Filmul realizat în 1969 a fost interzis de regimul comunist cehoslovac odată cu începerea „normalizării”. Așa că a avut premiera la Berlinala din 1990, imediat după căderea comunismului, iar anul acesta va fi prezentată o versiune restaurată.