Cu numai câteva ore înainte ca președintele Vladimir Putin să-l primească la Soci pe omologul său turc Recep Tayyip Erdoğan, armata rusă a lansat un atac masiv cu drone în zona portului ucrainean Ismail de la Dunăre, din sudul regiunii Odesa, punând sub semnul întrebării șansele lui Erdoğan de a relansa acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră.
Apărarea antiaeriană ucraineană ar fi doborât 17 drone rusești, a spus guvernatorul regiunii Odesa, Oleg Kiper, care a mai spus că nu au fost victime civile.
A fost însă grav avariată infrastructura portuară, a mai informat guvernatorul într-o postare pe Telegram. „Din păcate au fost avariate depozite și clădirile unor întreprinderi de mașini agricole și utilaje”, a scris Kiper.
Cu o zi mai devreme, pe 3 septembrie, Rusia a lovit Reni, al doilea important port ucrainean la Dunăre.
Porturile la Dunăre și proximitatea de teritoriul NATO
De când Rusia s-a retras unilateral, în iulie, din acordul privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră, Dunărea a devenit principala rută de export a Ucrainei și între timp, ținta atacurilor rusești care lovesc foarte aproape de teritoriul României, de NATO.
Moscova s-a retras unilateral din acordul cerealelor, mediat de Turcia și ONU în vara anului 2022, argumentând că propriile sale exporturi de alimente și îngrășăminte nu s-ar bucura de facilitățile stipulate în acord, din cauza sancțiunilor occidentale impuse Rusiei. Sancțiunile nu au vizat vreodată exporturile rusești de cereale sau alimente dar se aplică în domeniul bancar, de exemplu: Rusia fiind scoasă din sistemul internațional de tranzacții SWIFT, toate schimburile ei comerciale sunt complicate.
Ucraina, unul din cei mai mari producători de cereale din lume, a reușit să exporte pe mare aproximativ 33 de milioane de tone de cereale și alte produse agricole din vara anului 2022, asigurând astfel lanțurile globale de aprovizionare.
Akif Cagatay Kilic , principalul consilier pentru politică externă și securitate al președintelui turc, a declarat că „statutul actual [a acordului privind exportul de cereale] va fi discutat la summit-ul” dintre cei doi președinți din stațiunea rusă Soci.
„Suntem circumspecți, dar sperăm să obținem un succes”, a spus Kilic într-un interviu acordat canalului de televiziune A Haber.„Jucăm un rol central”, a mai spus el.
Blocada rusească
Imediat după ce s-a retras din acordul privind exporturile de cereale ucrainene, Rusia a avertizat că va considera „o țintă militară legitimă”, orice vas de transport care pleacă din porturile ucrainene sau se îndreaptă spre acestea, blocând aproape toate căile comerciale din Marea Neagră.
### Vezi și... ### Moscova, nemulțumită de noile propuneri ONU pentru reluarea acordul cu cereale la Marea NeagrăLa jumătatea lunii august, trupele ruse au tras focuri de avertisment și s-au abordat o navă de marfă deținută de Turcia, Şükrü Okan, în timp ce naviga spre apele turcești, publicând și un clip video în care se vedea cum echipajul a fost forțat să îngenuncheze sub amenințarea armei, reamintește Politico.
Erdoğan, singurul președinte al unei țări NATO care vizitează Rusia de la lansarea invaziei din Ucraina, a cerut Moscovei să ridice blocada, subliniind că acordul legat de exportul cerealelor ucrainene este esențial pentru stabilitatea alimentară globală și pentru asigurarea securității în regiunea Mării Negre.
Liderul turc speră să folosească summitul informal de la Soci, scrie AFP, și pentru a pune bazele unor posibile viitoare negocieri de pace între Rusia și Ucraina. Atât Moscova cât și Kievul insistă că nu vor participa la tratative decât în momentul care li se pare lor potrivit lor, iar aliații occidentali resping orice incercare de a forța Ucraina la masa tratativelor, atâta timp cât Kiev-ul nu este pregătit.
### Vezi și... ### Ministrul turc de externe: „Alternativele la acordul inițial privind exportul cerealelor pe Marea Neagră sunt riscante”Relațiile dintre Erdoğan și Putin sunt strânse dar complicate, remarcă AFP.
Decizia lui Putin de a reduce și a amâna plățile Turciei pentru importurile de gaze rusești a ajutat la atenuarea crizei economice care aproape l-ar fi putut costa pe Erdoğan un nou mandat. A fost reales președinte în mai, anul acesta.
Turcia, la rândul său, a refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei și devenind o sursă esențială de servicii și bunuri pentru Rusia lovită masiv de sancțiunile occidentale.
Dar Erdoğan l-a și iritat pe Putin prin faptul că a furnizat Ucrainei arme și susține ambițiile Kievului de a adera la NATO.
Un moment extrem de tensionat diplomatic a survenit în iulie, când Erdoğan i-a permis președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, aflat în vizită în Turcia, să se întoarcă acasă însoțit de cinci comandanți militari ucraineni, pe care Rusia îi trimisese în Turcia, într-un schimb important de prizonieri. Comandanții trebuiau să rămână în Turcia, iar Kremlinul a avertizat că „va ține cont de acest lucru în viitoarele noastre acorduri” cu Erdoğan.
Cu toate acestea, atât Moscova, cât și Kievul caută acum sprijinul lui Erdoğan în conflictul lor privind cerealele și ostilitățile din Marea Neagră, remarcă AFP.