Linkuri accesibilitate

Moscova, nemulțumită de noile propuneri ONU pentru reluarea acordul cu cereale la Marea Neagră


Șeful Națiunilor Unite a trimis Rusiei o nouă propunere care s-o ajute  să-și vândă cerealele și îngrășămintele pe piețele globale, sperând că astfel va reînvia acordul care a permis Ucrainei să livreze milioane de tone de cereale într-o perioadă de tot mai profundă criză alimentară.

Moscova nu este însă mulțumită de scrisoarea trimisă la începutul acestei săptămâni de secretarul general ONU, Antonio Guterres, ministrului rus de externe Serghei Lavrov.

Vorbind la o conferință de presă joi, după întâlnirea cu ministrul turc de externe Hakan Fidan, Lavrov a spus că a oferit Ankarei o listă de măsuri pe care Occidentul ar trebui să le întreprindă pentru a relua transporturile ucrainene.

Organizația Națiunilor Unite și Turcia au intermediat în iulie 2022 acordul care a permis Ucrainei să livreze cereale și alte produse alimentare din trei porturi de la Marea Neagră. Într-un memorandum separat încheiat atunci cu Rusia, ONU se angaja să elimine obstacolele din calea exporturilor Moscovei de alimente și îngrășăminte către piețele mondiale.

După ce Rusia a invadat Ucraina prețurile globale la alimente au crescut vertiginos, ambele țări fiind importante furnizoare de produse alimentare la nivel global, astfel că acordul referitor la cereale a fost o necesitate pentru a preveni criza umanitară care se prefigura.

Guterres le-a spus joi jurnaliștilor că i-a propus lui Lavrov „un set de măsuri concrete, care să permită crearea condițiilor pentru reînnoirea inițiativei Mării Negre”. El nu a oferit detalii spunând doar că „avem câteva soluții concrete pentru preocupările Moscovei care să permită un acces eficient sau mai eficient al alimentelor și îngrășămintelor rusești pe piețele globale la prețuri adecvate.”

Rusia a suspendat inițiativa privind cerealele din Marea Neagră în iulie după ce s-a plâns în mod repetat de faptul că de acordul cu Ucraina au beneficiat în mare măsură națiunile mai bogate și că Rusia încă mai are dificultăți în obținerea finanțării, asigurărilor și transporturilor maritime pentru exporturile sale de îngrășăminte și cereale.

Conform datelor Centrului Comun de Coordonare din Istanbul, care a organizat transporturile din Ucraina, cerealele din Ucraina s-au îndreptat în proporție de 57% către țările în curs de dezvoltare, destinația principală fiind China, care a primit aproape un sfert din exporturi.

Ministrul Hakan Fidan le-a spus reporterilor că întâlnirea sa cu Lavrov de la Moscova este premergătoare unei viitoare întâlnire dintre președintele turc Recep Tayyip Erdoğan și președintele rus Vladimir Putin, în orașul stațiune Soci, la Marea Neagră.

Descriind acordul cu cereale drept „o muncă destul de complicată și laborioasă”, Fidan a spus că la întâlnirea Erdoğan-Putin va fi adoptată „o viziune mai strategică și politică”.

Fidan urmează să se întâlnească, de asemenea, pe 1 septembrie cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, care a fost implicat în negocierile acordului.

Lavrov le-a spus reporterilor: „De îndată ce discuțiile se vor transforma în decizii concrete, vom fi gata să acceptăm în aceeași zi și partea ucraineană din înțelegere”.

Guterres a spus că reînnoirea inițiativei la Marea Neagră trebuie să fie „stabilă” – și să nu treacă „din criză în criză, de la suspendare la suspendare”. Acordul inițial pentru 120 de zile a fost prelungit o dată pentru 120 de zile și de două ori pentru 60 de zile.

„Cred că lucrând serios putem ajunge la o soluție pozitivă pentru toată lumea — pentru Ucraina, pentru Federația Rusă, dar mai important decât orice altceva, pentru întreaga lume, într-un moment în care atât de multe țări se confruntă cu dificultăți enorme în ceea ce privește garantarea securității alimentare a populațiilor lor”, le-a spus el reporterilor.

Guterres a spus că întrevede puține perspective de pace în Ucraina înainte de reuniunea anuală a liderilor mondiali a Adunării Generale, care începe pe 18 septembrie. El a adăugat că este motivul pentru care a subliniat necesitatea „de a lua măsuri pentru a reduce dramaticele efecte negative pe care le are acest război în întreaga lume”.

XS
SM
MD
LG