Linkuri accesibilitate

Va relua Rusia acordul pentru exportul cerealelor pe Marea Neagră? (surse ONU)


Moscova ar putea lua în considerare reluarea acordului privind Marea Neagră dacă cerințele sale de îmbunătățire a exporturilor proprii de grâu și îngrășămInte sunt îndeplinite.

Va relua Rusia acordul pentru exportul cerealelor pe Marea Neagră?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00
Link direct

Ambasadoarea Statelor Unite la Organizația Națiunilor Unite, Linda Thomas-Greenfield, a anunțat că Rusia ar fi pregătită să revină la discuții privind un acord care ar permite exportul grâului din Ucraina prin Marea Neagră, dar a adăugat „încă nu am văzut nicio dovadă în acest sens”.

Rusia renunțase la acord pe 17 iulie, iar Linda Thomas-Greenfield a afirmat că, dacă Rusia dorește să-și trimită propriile îngrășăminte pe piețele globale și să efectueze tranzacții agricole, „va trebui să se întoarcă la acest acord". Ambasadoarea americană a adăugat că au existat semnale că Rusia ar putea fi interesată să revină la discuții, dar că rămâne de văzut dacă acest lucru se va întâmpla.

Moscova a sugerat că ar putea lua în considerare reluarea acordului privind Marea Neagră dacă cerințele sale de îmbunătățire a exporturilor proprii de grâu și îngrășămInte sunt îndeplinite.

Acordul fusese intermediat în iulie 2022 de către ONU și Turcia pentru a ajuta la ameliorarea crizei alimentare globale, în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Exporturile de grâu și îngrășăminte ale Rusiei nu sunt supuse sancțiunilor occidentale, dar Moscova a afirmat că restricțiile privind plățile, logistica și asigurările au reprezentat o piedică pentru livrări.

Secretarul General ONU, Antonio Guterres s-a întâlnit săptămâna trecută cu adjunctul ministrului rus de externe, Sergei Verșinin, care a condus negocierile Moscovei pentru acordul Mării Negre, pe marginea summit-ului ONU privind sistemele alimentare, desfășurat la Roma.

După retragerea din acordul Mării Negre, Rusia a început să atace porturi și infrastructură de grâu din Ucraina, de la Marea Neagră și Dunăre, ceea ce a dus la o creștere a prețurilor globale la cereale. De asemenea, Rusia a amenințat că va ataca navele civile care se îndreaptă spre Ucraina, ceea ce a determinat Kievul să răspundă prin anunțarea unor măsuri similare împotriva navelor care se îndreaptă spre Rusia sau teritoriul ucrainean ocupat de ruși.

Conform acordului Mării Negre, aproape 33 de milioane de tone de grâu din Ucraina au fost exportate. Linda Thomas-Greenfield a subliniat că secretarul general ONU continuă să facă eforturi pentru a găsi o cale de întoarcere a rușilor la acord, menționând că prevederile acestuia au inclus sprijin pentru ca Rusia să poată livra îngrășăminte.

XS
SM
MD
LG