Linkuri accesibilitate

Ucraina coordonează cu Turcia restabilirea acordului privind exportul de cereale


Personalul de securitate stă în fața unui terminal de depozitare a cerealelor din portul ucrainean Odesa, pe 29 iulie 2022
Personalul de securitate stă în fața unui terminal de depozitare a cerealelor din portul ucrainean Odesa, pe 29 iulie 2022

Ucraina și Turcia discută posibilitatea revigorării acordului privind transportarea pe cale navală a cerealelor prin Marea Neagră, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe 21 iulie, după o conversație telefonică cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan.

„Ne-am coordonat eforturile pentru a restabili activitatea Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră. Deblocarea coridorului de cereale este o prioritate absolută”, a spus Zelenski.

El a adăugat că lumea se află din nou în pragul unei crize alimentare din cauza deciziei Rusiei de a ieși din acordul care a permis exportul în siguranță al cerealelor ucrainene prin porturile de la Marea Neagră.

„Amenințarea foametei planează asupra unui număr total de circa 400 de milioane de oameni în multe țări din Africa și Asia. Cu eforturi comune, trebuie să evităm o catastrofă alimentară globală”, a spus Zelenski.

Anterior, Zelenski a vorbit despre disponibilitatea Ucrainei de a continua exporturile de cereale fără cooperarea din partea Rusiei. El a spus că Ucraina, ONU și Turcia ar putea asigura împreună funcționarea coridorului de cereale și inspecția navelor.

Serviciul de presă al liderului turc a raportat, de asemenea, că Erdoğan și Zelenski au discutat despre o prelungire a acordului privind exportul de cereale.

Erdogan a declarat anterior că intenționează să discute prelungirea acordului cu președintele rus Vladimir Putin în convorbirile de luna viitoare. El a spus că aceste discuții ar putea duce la restabilirea acordului și a cerut țărilor occidentale să ia în considerare solicitările Rusiei, care includ ridicarea interdicției băncilor sale de a utiliza metoda de plăți internaționale SWIFT.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Washingtonul așteaptă ca Turcia să ajute la reluarea inițiativei.

„Ne așteptăm ca Turcia să joace rolul pe care l-a jucat deja, un rol de lider în readucerea acestui acord pe drumul cel bun, asigurându-ne că oamenii din întreaga lume pot obține alimentele de care au nevoie la prețuri rezonabile”, a declarat Blinken într-un interviu la Forumul de Securitate din Aspen, Colorado.

Decizia Rusiei de a-și suspenda participarea la acord a fost, de asemenea, discutată într-o sesiune a Consiliului de Securitate al ONU din 21 iulie.

Coordonatorul pentru Ajutor Umanitar de Urgență al ONU, Martin Griffiths, a afirmat că consecințele deciziei Rusiei sunt că „unii vor rămâne flămânzi, unii vor muri de foame.”

Potrivit ambasadoarei SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, Rusia nu are motive legitime pentru a părăsi acordul.

„Credeți că sancțiunile le-au blocat exporturile. Acest lucru nu e nici pe departe adevărat”, a spus Thomas-Greenfield. „Rusia folosește pur și simplu Marea Neagră ca șantaj. Ține omenirea ostatică.”

Ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianskii, a spus că Moscova nu se opune acordului de la Marea Neagră „mai ales având în vedere importanța sa pe piața alimentară globală pentru multe state” și că va reveni la acesta dacă lista sa de cereri va fi îndeplinită.

Exporturile de cereale și îngrășăminte ale Rusiei nu sunt supuse sancțiunilor occidentale, dar Moscova a declarat că restricțiile privind plățile, logistica și asigurările au fost o barieră în calea transporturilor.

Polianskii a mai declarat că Rusia a recoltat 156 de milioane de tone de cereale în ultimul an și a exportat 60 de milioane de tone. Dar el s-a plâns că Rusia a fost în pierdere din cauza prețurilor mai mici la cereale și a costurilor mai mari pentru mărfuri, tranzacții externe și importuri de mașini de producție agricolă și piese de schimb.

Traducere și adaptare de Liuba Maxim.

XS
SM
MD
LG