Atacatorul de la Aeroport Internațional Chișinău a decedat

Oamenii au fost evacuați în seara zilei de 30 iunie, când Rustam Ashurov a ucis doi oameni.

Bărbatul care a împușcat mortal doi ofițeri de la Aeroportul Internațional Chișinău a decedat în seara zilei de 3 iulie, anunță Poliția. Acesta era internat în spital, în stare gravă.

Procuratura Generală a anunțat luni, 3 iulie, că bărbatul din Tadjikistan, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de magistrați la solicitarea Procuraturii Chișinău.

Pe numele atacatorului a fost deschis și un dosar penal pentru omor cu circumstanțe agravante.

Pe 30 iunie, un bărbat de 43 de ani din Tadjikistan a fost arestat după ce i s-a refuzat intrarea pe teritoriul țării din motive de securitate. În timp ce era transferat în zona sterilă pentru a fi deportat, el a luat arma unui ofițer de securitate de la aeroport, omorând două persoane.

La 1 iulie, Procuratura Generală din Tadjikistan a anunțat că Ashurov este căutat în țara natală pentru implicarea într-un caz de răpire. După comiterea infracțiunii, spun procurorii din Dușanbe, Ashurov a fugit în Republica Moldova prin Turcia, cu intenția de a se ascunde în țările Uniunii Europene.

Luni, 3 iulie, șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu, a comunicat că Ashurov este un fost polițist care, după ce a activat 7 ani în structurile Ministerului de Afaceri Interne din Tadjikistan, a fost concediat pentru infracțiuni.

„Este un criminal ordinar care a comis o crimă asemănătoare pe teritoriul Tadjikistanului în anul 2013, pentru care a ispășit pedeapsa și a ieșit înainte de termen din pușcărie. Și acum are calitatea de executor, membru-executor al grupării criminale din care face parte”, a precizat Cernăuțeanu, citând informații oferite de colegii din Tadjikistan.

### Vezi și... ### Efecte și măsuri după dublul omor pe Aeroportul Internațional Chișinău

Tot luni, 3 iulie, Președinta Maia Sandu a semnat un decret privind declararea zilei de 4 iulie 2023 zi de doliu național, în semn de comemorare a victimelor incidentului care a avut loc pe Aeroportul Internațional Chișinău pe data 30 iunie 2023. Totodată, șefa statului a semnat și un decret prin care se conferă post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu și lui Serghei Muntean.

De asemenea, familiilor celor doi ofițeri care și-au pierdut viața, autoritățile le vor oferi câte un milion de lei – bani din fondul de rezervă al Guvernului, fondul de consum al Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău și conform legii privind funcţionarul public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Dorin Recean.