Atacurile aeriene israeliene au ucis 492 de persoane în Liban

Fumul se ridică deasupra unei localități din Libanul de sud, după un bombardament israelian, la 23 septembrie.

Cel puțin 492 de persoane au fost ucise în atacurile aeriene intense și de amploare israeliene care vizează Hezbollah în Liban, a spus ministerul sănătății din Liban, în cea mai mortală zi de conflict din ultimii 20 de ani.

În sudul Libanului, familiile şi-au strâns bunurile și s-au îndreptat spre nord cu mașini, camioane și motociclete, în timp ce armata israeliană a lovit ținte despre care a spus că au legătură cu grupul armat șiit libanez Hezbollah, transmite BBC.

Atacurile aeriene israeliene au ucis 492 de persoane în Liban.

Unii locuitori au raportat că au primit avertismente sub formă de mesaje text și înregistrări vocale din partea armatei israeliene de a părăsi zonele din apropierea pozițiilor grupării susținute de Iran. Zahra Sawli, o studentă din orașul Nabatieh din sud, a declarat pentru BBC că bombardamentele au fost intense.

„M-am trezit la 6 dimineața în sunetul bombardamentelor. Până la prânz a început să devină foarte intens și am văzut o mulțime de lovituri în zona mea.”

„Am auzit o mulțime de cioburi de sticlă.”

Spre deosebire de mulți alții, ea și cei cu care era nu au ieșit din casă - nu au îndrăznit, a spus ea.

„Unde ar trebui să mergem? O mulțime de oameni sunt încă blocați pe străzi. Mulți dintre prietenii mei sunt încă blocați în trafic pentru că o mulțime de oameni încearcă să fugă”, a spus ea.

Până luni seară, Ministerul Sănătății libanez a raportat că 492 de persoane au fost ucise și peste 1 600 au fost rănite în bombardamente.

Acesta a precizat că cel puțin 35 de copii s-au numărat printre cei uciși. Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că au efectuat 1 100 de lovituri în ultimele 24 de ore.

Printre acestea se numără o lovitură aeriană în sudul Beirutului care, potrivit IDF, a vizat un comandant de rang înalt al Hezbollah.

Și în Beirut a existat o neliniște generalizată. În timp ce oamenii din sud ajungeau în capitală în mașini cu valize fixate pe capotă, unii dintre locuitorii orașului plecau ei înșiși.

Reacții internaționale la reuniunea ONU de la New York

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, este „foarte îngrijorat" de numărul de victime civile în atacurile israeliene lansate în sudul și estul Libanului, se arată într-un comunicat difuzat luni la Națiunile Unite, relatează AFP.

Josep Borrell, șeful politicii externe a Uniunii Europene, a declarat și el luni că Libanul și Israelul sunt în pragul unui „război în toată regula”, după ce loviturile israeliene au ucis luni aproape 500 de persoane.

Franța solicită o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU privind Libanul, relatează France24.

„Această situație este extrem de periculoasă și îngrijorătoare. Pot spune că suntem aproape într-un război în toată regula”, a declarat luni reporterilor Josep Borrell.

„Dacă aceasta nu este o situație de război, nu știu cum ați putea să o numiți”, a spus el, citând numărul tot mai mare de victime civile și intensitatea loviturilor militare.

Borrell a declarat că eforturile de reducere a tensiunilor sunt în curs de desfășurare, dar cele mai mari temeri ale Europei cu privire la o revărsare devin realitate.

El a spus că civilii plătesc un preț ridicat și că sunt necesare toate eforturile diplomatice pentru a preveni un război în toată regula.

„Aici, la New York, este momentul să facem acest lucru. Toată lumea trebuie să își pună la dispoziție toate capacitățile pentru a opri această cale către război”, a spus el.

Franța a solicitat luni o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre Liban, după ce Israelul a lansat un atac transfrontalier major după aproape un an de confruntări cu Hezbollah, susținut de Iran.

„Am solicitat organizarea unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate privind Libanul în această săptămână”, a declarat luni ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot în cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, făcând apel la toate părțile să «evite o conflagrație regională care ar fi devastatoare pentru toată lumea», în special pentru civili.

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te