Linkuri accesibilitate

Exploziile de pagere din Liban provoacă temeri de extinderea războiului


Spitalele din Liban sunt supraaglomerate din cauza valului de explozii.
Spitalele din Liban sunt supraaglomerate din cauza valului de explozii.

Gruparea militantă Hezbollah a spus joi, 18 septembrie, că 20 dintre membrii săi au fost uciși în urma exploziilor provocate de detonarea pagerelor și a stațiilor radio mobile, acuzând Israelul că ar sta în spatele operațiunii.

Ministerul libanez al Sănătății a precizat că peste 450 de persoane au fost rănite în exploziile de miercuri, 17 septembrie. În același timp, bilanțul exploziilor de joi, 18 septembrie s-a ridicat la 12 morți, printre cei decedați fiind și 2 copii, alături de aproape 3.000 de persoane rănite.

Operațiunea care a aruncat Hezbollah în haos are loc în contextul războiului de aproape un an al Israelului în Fâșia Gaza și a crescut îngrijorările unei escaladări a luptelor de la granița israeliano-libaneză, care pot duce și la un război regional.

Oficialii israelieni nu au comentat exploziile, dar surse din serviciile de securitate au spus că agenția Mossad a fost responsabilă de explozii. Un oficial Hezbollah a spus că episodul reprezintă cea mai mare breșă de securitate din istoria grupării.

O companie japoneză, în centrul atenției

Stațiile portabile radio care au explodat joi purtau logo-ul și numele companiei japoneze de radio și telecomunicații ICOM, fiind vorba de modelul IC-V82, care au fost scoase din producție în urmă cu un deceniu.

Directorul firmei japoneze Icom Inc, Yoshiki Enomoto, arată modelul de walkie-talkie IC-V82 la Osaka pe 19 septembrie, spunând că nu se mai produce din 2014.
Directorul firmei japoneze Icom Inc, Yoshiki Enomoto, arată modelul de walkie-talkie IC-V82 la Osaka pe 19 septembrie, spunând că nu se mai produce din 2014.

Compania a spus că verifică informațiile despre utilizarea dispozitivelor produse de ea în exploziile din Liban, dar a transmis că și-a exportat produsele doar prin distribuitori autorizați și în conformitate cu legislația japoneză.

Stațiile radio fuseseră procurate de Hezbollah în urmă cu cinci luni, în același timp cu pagerele, a spus o sursă de securitate pentru Reuters.

Mai devreme, miercuri, în centrul atenției ca posibil fabricant al pagerelor se aflase o firmă din Taiwan, care dăduse însă vina pe o firmă parteneră din Ungaria.

Tot mai multe articole de presă spun că introducerea în electronice a explozibilului a fost opera agenților israelieni, mascată prin diferite tranzacții fictive internaționale menită să „zăpăcească” Hezbollahul.

Situația din Liban, în atenția ONU

Valul de explozii din Liban a fost condamnat de șeful diplomației UE, aflat la final de mandat, Josep Borrell. El a spus că deși atacul a părut să aibă o țintă clară, a dus totuși la victime colaterale, inclusiv în rândul civililor și al copiilor.

Borrell a adăugat că „Uniunea Europeană face apel la toate părțile interesate să evite un război total, care ar avea consecințe grave pentru întreaga regiune și nu numai”.

SUA au respins orice implicare în explozii, spunând că încearcă să prevină escaladarea situației din zonă. Un oficial american, vorbind sub anonimat, a spus că Israelul a informat Washingtonul că ar urma să „facă ceva” în Liban, fără a preciza însă detalii despre operațiune.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat miercuri că este prea devreme pentru a evalua impactul exploziilor asupra negocierilor de încetare a focului. Hezbollah, cel mai puternic proxy al Iranului în Orientul Mijlociu, a afirmat într-o declarație că va continua să sprijine Hamas în Gaza și că Israelul ar trebui să aștepte un răspuns la „masacrul” pagerului.

Iordania a acuzat Israelul că încearcă să împingă Orientul Mijlociu într-un război regional, prin escaladarea situației de pe mai multe fronturi.

Printre cei răniți se numără și ambasadorul Iranului în Liban, potrivit agenției iraniene de știri Fars.

Reprezentatul Iranului la ONU a spus într-o scrisoare miercuri că țara sa „își rezervă dreptul prevăzut de legislația internațională să ia măsurile necesare pentru a riposta” atacului, despre care spune că a fost orchestrat de Israel.

La cererea statelor arabe, Consiliul de Securitate al ONU va discuta situația din Liban vineri, notează AFP.

Hezbollah a ripostat

Hezbollah a declarat miercuri că a atacat poziții de artilerie israeliene cu rachete, în ceea ce a fost prima lovitură asupra Israelului după valul de explozii. Armata israeliană a transmis că nu au fost raportate pagube sau victime, potrivit Reuters.

„Hezbollah vrea să evite un război total”, a spus Mohanad Hage Ali, director adjunct de cercetare la Carnegie Middle East Center din Beirut. „Dar având în vedere amploarea exploziilor vor exista presiuni pentru un răspuns mai puternic”.

Cele două părți se luptă peste granița libaneză de la izbucnirea conflictului din Gaza, la 7 octombrie 2023, alimentând temerile legate de un război mai amplu în Orientul Mijlociu, care ar putea implica Statele Unite și Iranul. Potrivit cifrelor oficiale, precedentul bilanț zilnic cel mai ridicat al morților libanezi a fost de 11, care au murit în urma bombardamentelor israeliene de luna trecută.

Gallant a declarat că Israelul, care a promis că va returna locuitorii evacuați la casele lor din nord, transferă trupe și resurse în regiunea de frontieră cu Libanul. Surse israeliene au declarat că aceasta include Divizia 98 a armatei, care are formațiuni de comando și parașutiști, care se mută din Gaza în nord.

De ce mai sunt folosite pagerele

Deși și-au pierdut popularitatea pe care o aveau în anii 1990, micile dispozitive electronice rămân un mijloc vital de comunicare în anumite domenii - cum ar fi serviciile medicale și de urgență - datorită durabilității lor și a duratei lungi de viață a bateriei.

În cazul Hezbollah, membrii grupării au folosit pagere ca mijloc de comunicare cu tehnologie redusă în încercarea de a se sustrage localizării israeliene, au declarat anul acesta pentru Reuters două surse familiarizate cu operațiunile grupării.

Pagerele pot fi mai greu de urmărit decât smartphone-urile, deoarece primesc mesaje transmise prin semnal radio, în timp ce telefoanele mobile trimit informații către rețea pentru a găsi cel mai apropiat turn celular și pentru a rămâne conectate, ceea ce le face mai ușor de urmărit. De asemenea, pagerele nu dispun de tehnologii de navigație mai moderne, precum Sistemul de Poziționare Globală sau GPS.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG