„Am avut la ancheta post-recenzare trei sectoare: satul Copanca din raionul Căușeni, satul Colonița din municipiul Chișinău și satul Varnița din raionul Anenii Noi. De tot, am avut șase recenzori, câte doi pentru fiecare sector. La Copanca a fost cel mai ușor, nu am întâlnit impedimente, pentru că recenzorii erau din sat și localnicii îi cunosc. La Varnița au fost probleme, oamenii nu erau receptivi. Pe mulți nu i-am găsit acasă, pentru că pleacă la lucru la Chișinău la 06:30 și revin acasă seara la 19:00”, a povestit Europei Libere managerul de recensământ Vadim Velichii.
Potrivit lui, au fost cazuri când oamenii au refuzat să ofere date sau chiar au agresat recenzorii. „Au fost multe refuzuri, bruscări și abuzuri verbale. Oamenii nu cunosc că trebuie să fie recenzați, dar la recensământul național din 2024 vor fi aplicate amenzi”, a adăugat managerul de recensământ.
Legea nu prevede amendă pentru cazurile când persoanele nu au fost găsite acasă. Sancțiunile vor fi aplicate doar celor care refuză categoric să participe la recensământ. Dacă recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va veni repetat. În total, poate face trei vizite și are dreptul să întrebe vecinii unde se află persoanele pe care nu le-a găsit acasă.
O altă problemă întâmpinată de recenzori a fost că tabletele, folosite în premieră pentru colectarea datelor, nu aveau conexiune la internet în satul Copanca, aflat în apropiere de Transnistria.
Your browser doesn’t support HTML5
Biroul Național de Statistică (BNS) afirmă că recensământul de probă a fost organizat pentru a testa chestionarele, instrumentele de colectare a datelor (tabletele) și timpul necesar pentru desfășurarea interviului.
„Recensământul de probă ne va ajuta să înțelegem provocările și obstacolele posibile și va permite identificarea soluțiilor pentru îmbunătățirea și eficientizarea procesului de desfășurare a recensământului din anul viitor, astfel asigurând o calitate înaltă a informațiilor colectate”, se arată într-un comunicat al BNS.
Între 28 august și 10 octombrie, în 11 localități din R. Moldova a avut loc recensământul de probă al populației și locuințelor. Datele au fost colectate de 160 de recenzori, supervizori și alt personal temporar, angajați de BNS. Pentru organizarea acestei activități au fost alocate circa 5 milioane de lei.
Desfășurarea recensământului de probă și a celui național, care va avea loc în 2024, este finanțată de Uniunea Europeană și Fondul ONU pentru Populație (UNFPA). Valoarea proiectului este de 2,075 milioane de euro, dintre care 2 milioane reprezintă contribuția UE și 75.000 de euro - a UNFPA.
Ultimul recensământ al populației și locuințelor a avut loc în 2014. Datele au fost prezentate peste 3 ani și au arătat că R. Moldova avea circa 3 milioane de locuitori, cu aproximativ 400.000 mai puțini decât la precedenta numărătoare, din 2004.
### Vezi și... ### Tot ce trebuie să știi despre recensământul de probă al populației și locuințelor