În premieră, recensământul național, planificat pentru primăvara anului viitor, va fi realizat pe tablete, cu aplicarea unor metode moderne de colectare a datelor. Programul instalat pe dispozitiv nu permite recenzorilor să se afle la o distanță mai mare de 50 de metri de locuința persoanei intervievate.
Ludmila Ciornîi este recenzoare pentru a doua oară. Femeia își amintește că în anul 2014, când a avut loc ultimul recensământ al populației, lucrul decurgea mai anevoios.
„În 2014, umblam prin sat cu un braț de hârtii. Acum, doar cu tableta. Este mult mai ușor. În program este harta, fiecare locuință este marcată cu un punct, apăs și deschid chestionarul pentru familia dată”, explică Ludmila Ciornîi, care adună date în satul Copanca, raionul Căușeni.
„Înainte de a începe recensământul de probă, a fost efectuată o procedură de listare a locuințelor. S-a mers în teritoriu pentru a stabili punctele pe hartă, inclusiv cu ajutorul dronelor. Localitățile au fost împărțite pe sectoare, fiecare recenzor având sectoarele sale”, a spus Europei Libere Vadim Velichii, manager de recensământ în raionul Căușeni.
Toată lumea ar urma să fie recenzată, împărțită pe categorii:
- persoane care au locuință permanentă pe teritoriul R. Moldova și stau aici fizic;
- persoane care au locuință permanentă pe teritoriul R. Moldova, dar sunt plecate peste hotare;
- persoane fără adăpost.
„Drept locuința lor va fi trecut locul unde recenzorul a întâlnit persoana la momentul recenzării. Dacă l-a întâlnit la gară, va scrie gara”, spune managerul din raionul Căușeni.
Dacă recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, va veni repetat. În total, poate face trei ori vizite. El are dreptul să întrebe de vecini unde se află persoanele care nu sunt acasă.
„Găsesc lacăte la foarte multe porți, semn că acolo nu mai locuiește nimeni. Am fost de trei ori la aceste case, dacă niciodată nu am găsit proprietarii acasă, am întrebat vecinii despre ei. În Copanca există familii care numărau și 15 membri, iar acum sunt patru-cinci persoane. Ceilalți au plecat prin alte țări”, menționează recenzoarea Ludmila Ciornîi.
84 de întrebări din trei chestionare
La numărătoarea de probă sunt adresate 84 de întrebări din trei chestionare: despre persoană, locuință, spațiul colectiv de locuit. Informațiile oferite de persoanele intervievate sunt confidențiale, iar participarea la recensământ este obligatorie.
„Recensământul de probă va cuprinde circa 21.000 de locuințe și circa 43.000 de persoane. Chestionarul conține întrebări noi, referitoare la activitatea agricolă a populației. Pe de altă parte, unele au fost excluse, cum ar fi, naționalitatea. În loc de rubrica „naționalitate”, va fi întrebarea: «Cărei etnii aparțineți?»”, a precizat directorul Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara, în podcast-ul Europei Libere „În esență...”.
Recensământul de probă se desfășoară în următoarele localități:
- orașul Chișinău, în sectoarele Botanica, Ciocana, Râșcani și Centru;
- orașul Bălți;
- orașul Soroca;
- orașul Comrat;
- orașul Taraclia;
- satul Colonița, din municipiul Chișinău;
- satul Glinjeni, din raionul Fălești;
- satul Varnița, din raionul Anenii Noi;
- satul Butuceni, din raionul Orhei;
- satul Copanca, din raionul Căușeni;
- satul Crihana Veche, din raionul Cahul.
Recenzorii au fost instruiți și vor avea un salariu de circa 11.000 de lei, în funcție de productivitatea și calitatea lucrului.
„Dacă familia este compusă din două persoane, atunci îmi trebuie aproximativ o oră pentru a-i recenza. Uneori, și mai mult. Depinde de cât de repede înțelege persoana întrebarea, dacă trebuie sau nu să-i explic”, spune Ludmila Ciornîi.
Desfășurarea recensământului de probă și a celui național, din 2024, este finanțată de Uniunea Europeană și Fondul ONU pentru Populație. Valoarea proiectului este de 2,075 milioane de euro, dintre care 2 milioane reprezintă contribuția UE, iar 75.000 - a UNFPA.
Ultimul recensământ al populației și locuințelor a avut loc în 2014. Datele au fost prezentate peste trei ani și au arătat că R. Moldova avea circa 3 milioane de locuitori, cu aproximativ 400.000 mai puțini decât în anul 2004.