Au fost recepționate primele voturi prin corespondență

Primele două plicuri cu buletinele de vot au fost deja recepționate de biroul electoral al secției de votare pentru votul prin corespondență din Canada.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat miercuri, 9 octombrie, că primele plicuri cu buletinele de vot pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie au fost recepționate de la primii doi alegători.

Instituția precizează că este vorba de doi cetățeni moldoveni din Canada, care au expediat plicurile sigilate. Scrisorile vor fi trimise la Comisia Electorală Centrală de la Chișinău pentru a fi contabilizate, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Ambasada R. Moldova de la Ottawa a precizat că plicurile cu buletinele de vot au fost expediate cetățenilor pe 4 octombrie.

Votul prin corespondență este disponibil pentru cetățenii moldoveni din SUA, Canada, Suedia, Islanda, Finlanda și Norvegia, care s-au înregistrat prealabil în acest sens.

Vezi și: Explainer | Cum votezi din diasporă la 20 octombrie

Plicurile cu voturile exprimate vor trebui să ajungă la birourile electorale ale secțiilor de votare pentru votul prin corespondență din SUA, Canada și Suedia până joi, 17 octombrie, ora 18:00.

Pentru votul prin corespondență s-au tipărit 5.427 de buletine de vot, câte 1.809 buletine pentru trei exerciții electorale (două tururi ale prezidențialelor și referendum).

Pentru scrutinele din 20 octombrie, autoritățile au organizat 234 de secții de votare în 37 de state. Dintre acestea trei vor procesa buletinele de vot trimise prin poștă.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te