Linkuri accesibilitate

Explainer | Cum votezi din diasporă la 20 octombrie


Rând la secția de votare din Parma, Italia, pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.
Rând la secția de votare din Parma, Italia, pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

La alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie vor participa nu doar cetățenii moldoveni din țară, ci și cei din diasporă. Pentru prima dată, cei aflați în câteva state mari vor putea vota nu doar fizic, ci și prin corespondență.

Până acum, cetățenii moldoveni din străinătate puteau participa la alegerile parlamentare și prezidențiale doar prezentându-se la secțiile de votare, deschise, de regulă, în ambasadele și oficiile consulare ale R. Moldova. Pentru asta, unii dintre ei trebuiau să facă drumuri lungi, în special cei din țări mari, precum SUA și Canada.

Cu toate acestea, interesul moldovenilor din afară pentru alegerile de acasă a crescut constant. Dacă la prezidențialele din 2016 au participat peste 138.000 de cetățeni din străinătate, la cele din 2020 numărul lor a trecut de 260.000.

Ce trebuie să faci până în ziua votului?

Dacă stai peste hotare, cu 45 de zile până la alegeri te poți înregistra prealabil pe platforma Comisiei Electorale Centrale (CEC). Completând formularul, online sau fizic, practic îți anunți intenția de a vota într-o anumită locație.

Procedura este opțională, dar rezultatele ei, comparate cu alte date, vor fi folosite de autorități pentru a stabili numărul și amplasarea secțiilor de votare din străinătate. În baza datelor culese, CEC organizează secțiile de votare cu cel puțin 35 de zile înainte de data alegerilor.

Formularul este deschis spre completare până pe 6 septembrie. Dacă ți-ai schimbat planurile și vei vota din altă locație, înregistrarea prealabilă poate fi anulată cu 25 de zile până la alegeri.

Până în prezent, peste 3.100 de cetățeni s-au înregistrat prealabil pentru a vota în diasporă. Cei mai mulți, aproape 800 la număr sunt din Federația Rusă, urmați de 320 din Germania și alți 312 din Italia.

Ce trebuie să faci ca să votezi prin poștă?

Din acest an, cetățenii din străinătate se pot înregistra și pentru votul prin corespondență. Dar nu toți. Deocamdată, prin poștă vor putea vota doar cetățenii moldoveni aflați în SUA, Canada, Islanda, Finlanda, Norvegia și Suedia.

Pentru asta, trebuie să bifezi în același formular de pe site-ul CEC căsuța privind votul prin corespondență și să introduci adresa la care vrei să primești plicul cu materialele pentru votare, datele de contact (e-mail și telefon). Ți se va cere să realizezi și o fotografie de tip selfie în care vei ține în mână actul de identitate care confirmă dreptul la vot.

Cu cel puțin 20 de zile înainte de alegeri, vei primi la adresa indicată un plic care va conține trei buletine de vot, adică câte unul pentru fiecare tur de scrutin, și un alt buletin de vot pentru referendumul constituțional. Scrisorile vor fi preplătite și vor veni în două plicuri.

Un plic, cel exterior va conține datele de identificare și o declarație pe propria răspundere privind abținerea de la votarea în cadrul secțiilor de vot fizice. Un alt plic, care va fi în interior, va conține buletinul de vot și va fi complet anonimizat, pentru a garanta secretul votului.

Vei putea fi sigur că vei vota prin poștă când vei primi pe e-mail notificarea că înregistrarea a fost efectuată cu succes. Ulterior, vei primi notificări că plicul a fost expediat de la și spre secția de votare, ceea ce va începe cu 20 de zile înainte de alegeri.

Plicurile cu buletinele de vot vor trebui recepționat de biroul electoral cel târziu joi seara, adică cu trei zile înainte de ziua alegerilor.

Până în prezent, peste 370 de cetățeni s-au înregistrat pentru a vota prin corespondență. Aproape 200 sunt din SUA, 110 din Canada și alți 60 de cetățeni sunt din Finlanda, Norvegia și Suedia.

Pentru această modalitate de vot, statul este gata să cheltuiască peste 19 milioane lei.

Cu ce acte mergi la vot?

Pentru putea vota, trebuie să prezinți la secția de votare unul din următoarele acte de identitate: buletinul de identitate, buletinul de identitate provizoriu cu mențiunea privind cetățenia R. Moldova și pașaportul, inclusiv cu termenul de valabilitate expirat.

Secțiile de votare peste hotare lucrează în aceleași condiții ca și cele din R. Moldova, fiind deschise la 07:00 și închise la 21:00. În anumite condiții, cum ar fi un număr mare de alegători, votarea poate avea loc timp de două zile – sâmbătă și duminică sau poate fi prelungită cu câteva ore, dacă în fața secției de vot mai sunt alegători ce așteaptă să voteze.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

Previous Next

XS
SM
MD
LG