Au stat la coadă ca să depună actele online. Cum a decurs prima zi de admitere în universități

Absolvenții pot depune actele la 16 universități, dintre care patru private. Sesiunea suplimentară de admitere va avea loc între 10 și 14 august.

În Moldova a început admiterea în universități. În premieră, actele pentru licență se depun doar online. Mulți tineri au venit însă de la primele ore ale dimineții la universități și au cerut ajutorul voluntarilor pentru a se înscrie. În prima zi platforma eadmitere.gov.md a avut deficiențe tehnice.

Maria Gonța, absolventa liceului „Ioan Sârbu” din satul Ignăţei, raionul Rezina, s-a trezit la 6 dimineața și a venit cu mama ei la Chișinău „ca să fie prima”, deși știa că admiterea la universitate în acest an este online.

„Era un rând mare, până la drum, dar noi am fost primii care am testat platforma, nu era încă nicio cerere depusă. A durat o oră, pentru că întârzia mult procesul, credeam că era încărcat programul, e primul an, nu erau ajustate unele chestii, dar până la urma am reușit”, a povestit Maria Europei Libere.

Maria Gonța din Rezina a venit cu mama sa pentru a depune actele de admitere la Universitatea de Stat din Moldova

Tânăra spune că și-ar fi depus dosarul și singură, de la calculator, stând acasă, dar mama a insistat să vină împreună la universitate. Îi place matematica și își dorește să studieze la Facultatea de Contabilitate, Finanțe și Bănci, fie la Academia de Studii Economice (ASEM) sau la Universitatea de Stat din Moldova (USM), le-a bifat pe ambele. Programul îți permite să aplici la trei universități concomitent.

Serghei Covali din orașul Râșcani, din nordul țării, a venit de aseară la Chișinău ca să depună actele la universitate.

Serghei Covali (centru) din Râșcani, ajutat de voluntari să se înregistreze pe platforma eAdmitere și să depună actele.

Ne-a spus că știa că înscrierea se face online, dar, la sugestia unei prietene, a hotărât să ceară ajutorul voluntarilor centrelor de informare de la USM. În cele 10 minute cât am stat cu el de vorbă, platforma a dat eroare de câteva ori.

Voluntară: „Mulți candidați sunt neinformați”

„Procesul nu e complicat, dar îmi făceam griji. Pentru cei care nu se pricep deloc, cred că e greu. Aștept acum să primesc notificarea pe e-mail că m-am înregistrat. Vreau să studiez la fără frecvență la Facultatea de Biologie și Geoștiințe, îmi place mult natura”, spune Serghei.

La USM, tinerii sunt întâmpinați de voluntari chiar de la intrare. Victoria Cocervei este studentă în anul trei la Facultatea de Chimie și, în perioada 22-31 iulie, când are loc admiterea, îi va ghida pe candidații care au nevoie de ajutor.

Voluntarele Universității de Stat ghidează tinerii care vor să depună actele de admitere.

„Mulți vin neinformați, de dimineață tot vin și întreabă unde pot să depună actele. Noi le spunem că depunerea este online, achitarea se face prin serviciul MPay, au posibilitatea să alegi trei facultăți, la trei universități. Noi îi ajutăm, dar alții merg acasă și se înregistrează singuri. Site-ul mai face probleme, e prima zi. Pentru noi toți, e o încercare ziua de azi”, ne-a mărturisit Victoria.

Înregistrarea pe site poate dura o oră și jumătate

Secretara responsabilă de admitere de la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, Natalia Popa, a spus Europei Libere că platforma guvernamentală se confruntă cu anumite dificultăți tehnice, dar că acest lucru era de așteptat. „Ca în prima zi, e firesc. Apar dificultăți cu codul de autentificare a candidaților, care vine mai greu, timpul de așteptare e mai mare”, a precizat Popa.

Aceeași problemă ne-a fost semnalată și de secretarul comisiei de admitere de la Universitatea Tehnică (UTM), Radu Melnic. În plus, potrivit lui, platforma eadmitere.gov.md nu generează informațiile privind diploma de Bacalaureat al absolvenților de licee, concursurile la care au participat etc. și toate datele trebuie introduse manual.

„Eu acum mă uit, sunt șapte-opt persoane care încearcă să introducă datele manual. Legătura cu sistemul de stat nu funcționează, e jale. Trebuie să pierzi circa 1,5 ore ca să depui dosarul. Tinerii ne sună, au întrebări, vor să vină la noi, noi îi mai îndrumăm. Ministerul trebuia să testeze mai bine platforma înainte de a o lansa”, a spus Radu Melnic.

Prezent la evenimentul de lansare a admiterii de la Universitatea Pedagogică, ministrul Educației, Dan Perciun, a promis că deficiențele tehnice vor fi remediate cât mai curând posibil.

„În principiu, până pe 31 iulie mai este timp, așa că o să ne străduim azi-mâine ca lucrurile să se remedieze. Oricum, puteți depune cererea fizic, o lăsați la universitate și ulterior ea poate fi replicată online. Așa că rămâne și această posibilitate”, a declarat ministrul.

De asemenea, cei care au întrebări și neclarități privind depunerea dosarelor online pot suna la numărul 0 8000 5005.

Absolvenții pot depune actele la 16 universități, dintre care patru private. Sesiunea suplimentară de admitere va avea loc între 10 și 14 august. La masterat și doctorat, actele vor fi depuse în continuare în format fizic de candidați. Acest lucru se referă și la cetățenii străini.

În acest an de studii, din bugetul de stat sunt finanțate circa 8.700 de locuri la licență, dintre care un sfert sunt la specializările pedagogice. În acest fel, autoritățile speră să acopere cele peste 2.000 de posturi vacante de profesori și educatori din școlile și grădinițele din Moldova.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te