Actualizat, 31 decembrie 2020, ora 13.30:
Președinta Maia Sandu a anunțat pe pagina sa de Facebook că a semnat joi decretul prin care l-a desemnat ca premier interimar pe Ministrul de Externe Aurel Ciocoi.
Președinta a explicat această alegere: „În condițiile în care premierul demisionar Ion Chicu a refuzat să asigure interimatul, până la numirea unui nou Guvern, Președintele, conform Constituției, numește premierul interimar, în mod obligatoriu, din rândul miniștrilor”.
Inițial, premierul demisionar Ion Chicu, care își încheie astăzi mandatul, anunțase că funcția de premier interimar va fi preluată de Olga Cebotari, vicepremier pentru Reintegrare.
### Vezi și... ### Olga Cebotari, vicepremier pentru reintegrare, desemnată premier interimar (I.Chicu)-------------------------------------------------
Președinta Maia Sandu a declarat că va desemna persoana care va ocupa funcția de prim-ministru interimar în prima zi a anului 2021. Maia Sandu a precizat că a primit, miercuri, de la premierul Ion Chicu cererea prin care anunță că va pleca din funcție începând cu 1 ianuarie. „Voi veni cu o decizie cine va fi următorul prim-ministru din componența actuală (a guvernului – n.r.). În conformitate cu legea sunt obligată să numesc un prim-ministru din actuala componență”, a spus Maia Sandu, într-o emisiune la TV8, miercuri seara. Totodată, președinta Republicii Moldova a menționat că „se caută cea mai rapidă cale pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate”.
Maia Sandu a mai declarat la TV8 că va propune și o nouă componență a Consiliului Suprem de Securitate, care s-ar putea reuni în ședință săptămâna viitoare. „O să vin cu modificări la regulamentul pentru Consiliului Suprem de Securitate. În prima săptămână a anului care vine, săptămâna viitoare, o să vin cu o nouă componență a Consiliului Suprem de Securitate și probabil va fi și prima ședință”, a menționat șefa statului.
Întrebată ce modificări vor fi făcute, Maia Sandu a declarat că „sunt modificări tehnice”. „Vreau să schimb componența acestui regulament, în limitele legii. Legea permite ca în acest consiliu să fie numiți și alți oameni. Acest regulament este foarte vechi. (...) O să încep să lucrez cu instituțiile pe subiecte concrete, pe dosare concrete, de interes național”, a adăugat Maia Sandu.