FPÖ a câștigat alegerile cu aproximativ 2,5 puncte procentuale înaintea Partidului Popular (ÖVP) al cancelarului Karl Nehammer, obținând aproximativ 29% din voturi. Este cel mai bun rezultat obținut vreodată de această formațiune de extremă-dreapta.
Liderul Partidului Libertății, Herbert Kickl, a acuzat celelalte partide parlamentare că se opun voinței poporului prin refuzul de a participa la o coaliție de guvernare, scrie Reuters.
„Mâine va fi o zi de luni albastră și apoi vom începe să transformăm acei 29% într-o realitate politică în această țară”, le-a spus Kickl susținătorilor duminică seara, referindu-se la faptul că albastrul este culoarea asociată cu partidul său.
Kickl, o figură controversată și polarizantă, un aliat al premierului ungar Viktor Orban, s-a oferit să negocieze cu toate celelalte partide din Austria, țară guvernată tradițional de coaliții politice.
- Te-ar putea interesa și: Alegeri în Austria. Posibilitatea ca extrema dreaptă să câștige alegerile „îngrozește” imigranții
Președintele țării, Alexander Van der Bellen, fost lider al Verzilor, care supraveghează formarea guvernelor, a îndemnat toate părțile să poarte negocieri și a sugerat că procesul de constituire a unei coaliții de guvernare ar putea dura luni de zile.
FPÖ a câștigat cu un scor mai mare decât sugerau sondajele de opinie, dar riscă să fie un triumf fără efect direct dacă Kickl nu poate găsi un partener alături de care să formeze o coaliție de guvernare.
Victoria extremei drepte în Austria vine după câștiguri similare în țări precum Olanda, Franța și Germania. Acest sprijin în creștere ar putea alimenta riscul diviziunilor în interiorul Uniunii Europene în domenii cheie de politică, cum ar fi sprijinirea Ucrainei împotriva Rusiei.
Herbert Kickl se opune ajutorului acordat Ucrainei și vrea retragerea sancțiunilor împotriva Rusiei, argumentând că acestea afectează Austria mai mult decât afectează Moscova.
Susținătorii spun că politicile FPÖ, „Austria First”, vor reduce imigrația ilegală și vor ridica economia. Criticii se tem însă că ar putea anunța un stat mai autoritar.
Incertitudini privind coaliția de guvernare
FPÖ a fost fondat în anii 1950 sub conducerea unui fost parlamentar nazist, iar partidul a lucrat pentru a-și modera imaginea. Alegătorii au fost atrași de promisiunile sale de a restricționa azilul și de a combate inflația, deși atașamentul lor față de Kickl pare limitat.
Doar 2% dintre alegătorii FPÖ au spus că el a fost principalul motiv pentru votul lor, cel mai scăzut dintre toți liderii de partid, a arătat un sondaj realizat de institutul Foresight.
Partidul Popular (ÖVP) este singurul partid care a declarat că este deschis să formeze o coaliție cu FPÖ, dar Nehammer a exclus să intre la guvernare cu Kickl. El a repetat acest lucru duminică.
Dacă Herbert Kickl nu poate forma o coaliție,asta ar putea deschide calea unei alte alianțe între ÖVP și social-democrații de centru-stânga, cele două partide care au dominat istoria politică postbelică a Austriei.
Mulți austrieci sunt îngrijorați de capacitatea țării lor de a integra migranții, în special musulmanii, iar dorința lor de legi mai stricte privind imigrația a fost o temă cheie în campania electorală.
Atât FPÖ, cât și al doilea clasat, Partidul Popular Austriac (ÖVP), au candidat cu promisiunea de a înăspri legile privind azilul și de a combate imigrația ilegală.
Împreună, FPÖ și ÖVP au câștigat peste 55% din voturi, iar unul dintre cele două este aproape sigur că va conduce următorul guvern. Astfel, e de așteptat ca Austria să introducă legi mai dure privind imigrația, la fel ca Germania și Ungaria, și Franța.