Nemulțumirile cetățenilor au transformat Partidul Libertății în principalul partid din Austria, un partid de opoziție de extremă dreaptă, care vrea ca alegătorii să creadă că nava lor, din ce în ce mai aglomerată, este condamnată, scrie RFE/RL.
„Dacă o navă are o gaură, aceasta trebuie să fie astupată sau nava se va scufunda”, a declarat președintele său caustic, Herbert Kickl, la un miting luna aceasta la Graz, al doilea oraș ca mărime al Austriei, pentru a începe campania oficială pentru alegerile naționale, care se țin pe 29 septembrie.
Partidul său eurosceptic își datorează renașterea furiei post-pandemice, inflației și temerilor legate de războiul din Ucraina, în plus față de sentimentele anti-imigranți.
„Dacă las apa să intre și doar o împrăștii prin cabine, și poate pompez câțiva litri, nava se va scufunda, iar eu nu vreau ca Austria să se scufunde. De aceea vom astupa gaura și nu vom mai accepta nicio cerere de azil”, a declarat Kickl.
Acuzații de rasism
Kickl, în vârstă de 55 de ani, este printre cei mai antipatici politicieni din țară. Partidul său a fost criticat pe scară largă atât în țară, cât și în străinătate pentru ceea ce detractorii săi spun că sunt xenofobia, rasismul și antisemitismul. Criticii spun că politicile naționaliste și anti-musulmane ale partidului promovează diviziunea și subminează coeziunea socială, iar euroscepticismul său amenință rolul Austriei în Uniunea Europeană.
Cu toate acestea, Partidul Libertății este pe cale să devină primul partid de extremă dreapta care câștigă alegerile austriece de la cel de-al Doilea Război Mondial.
Formarea oricărui guvern se va dovedi, fără îndoială, dificilă, iar Partidul Popular conservator al cancelarului Karl Nehammer ar putea apărea în continuare ca regizor.
Dar, dacă Partidul Libertății va reuși la aceste alegeri, se așteaptă ca acesta să încerce să folosească influența extraordinară a țării, emanată de locul Austriei la răscrucea Europei, pentru a orienta continentul către granițe mai stricte și politici mai orientate spre interior.
Gabriela Greilinger, cercetătoare a extremei drepte la Universitatea din Georgia, afirmă că un guvern condus de Partidul Libertății ar consolida, de asemenea, o „minoritate de blocare” în UE, Austria alăturându-se Ungariei și Slovaciei vecine în a se împotrivi puternic problemelor legate de drepturile omului, sprijin pentru Ucraina și sancțiuni împotriva Rusiei.
Planul de a trimite înapoi migranții
În ceea ce privește migrația, planurile Partidului Libertății includ trimiterea înapoi a unor străini, ceea ce partidul numește „remigrație”, precum și reducerea alocațiilor pentru migrația neautorizată și solicitanții de azil și încetarea reunificării membrilor de familie din străinătate cu migranții aflați deja în țară.
Bahro Kacapor, un proprietar de cafenea bosniac care a sosit ca refugiat din Serbia în 1991, își face griji cu privire la concentrarea pe expulzarea migranților în loc să li se ofere „o șansă de a-și demonstra valoarea”. Are afacerea lui de 20 de ani și încă angajează imigranți turci, sirieni și balcanici pentru a-i ajuta să se pună pe picioare.
„Am fost la locul potrivit la momentul potrivit cu oamenii potriviți”, spune Kacapor pentru RFE/RL. „Politicile din acea vreme mi-au oferit, mie, migrant și refugiat, șansa de a începe să lucrez și să mă formez”.
Partidul Libertății a condus constant sondajele naționale din noiembrie 2022, ajungând acum un an la aproximativ 30 la sută din intențiile de vot. Sondajele de săptămâna trecută l-au cotat cu 27 la sută, în comparație cu Partidul Popular, cu 25 la sută și social-democrații, care ar obține 21 la sută. Partidul Popular al lui Nehammer este la guvernare din 1987, inclusiv ca partener principal în coalițiile cu Partidul Libertății în 2000-2002 și 2017-2019. Prima lor legătură a dus la sancțiuni diplomatice și de altă natură ale UE împotriva Vienei pentru „legitimizarea extremei drepte în Europa”.
După ce și-au unit din nou forțele în 2017, Partidul Popular și Partidul Libertății au guvernat timp de 18 luni, înainte ca o înregistrare video dintr-o operațiune de filaj să-l surprindă pe vicecancelarul și liderul de atunci al Partidului Libertății, Heinz-Christian Strache, făcând aluzie la corupție și trafic de influență în ceea ce a fost cunoscut sub numele de „afacerea Ibiza”. Partidul Popular guvernează în coaliție cu Verzii din 2020.
Marcus How, șeful departamentului de analiză din cadrul societății de consultanță în domeniul riscului VE Insight, afirmă că, deși principala atracție a Partidului Libertății pentru anumiți alegători este poziția sa dură privind imigrația și în special procesul de azil, „în general, Partidul Libertății este și partidul de protest al alegătorilor care sunt dezamăgiți de status quo, de sistemul politic, pe care îl consideră că a trădat valorile austriece [și] că i-a privat de drepturi economice”. Partidul Libertății, spune How, „oferă un pic din toate”.
Temerile legate de migranți
„Vrem să scoatem din țară oamenii care se află aici ilegal”, a declarat deputatul Partidului Libertății, Harald Stefan. „[Oamenii] care se comportă infracțional aici și care nu contribuie cu nimic aici. Aceasta este politica noastră de remigrație”.
Cancelaria austriacă a declarat anul trecut că „imigranții sunt mai susceptibili de a fi atât autori, cât și victime ale infracțiunilor”, adăugând că situația infracționalității „nu s-a schimbat prea mult pe termen lung”.
Partide precum Verzii și Social-Democrații susțin că imigrația stimulează economia prin acoperirea deficitului de forță de muncă și că țara beneficiază de inovația adusă de diversitatea culturală.
Articol scris de Andy Heil pe baza relatărilor din Viena ale corespondentului RFE/RL Balkan Service Andi Moic și ale editorului multimedia Austin Malloy
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te