Austria a anunțat că va introduce un lockdown general de la 22 noiembrie, iar de la 1 februarie va impune vaccinarea obligatorie, devenind prima țară din Uniunea Europeană care a luat o asemenea decizie pentru a înfrânge virusul COVID-19.
Vorbind în timpul unei vizite în landul Tirolul de Vest, alături de alți oficiali, de la ministrul Sănătății la primarul Vienei, cancelarul conservator Alexander Schallenberg a spus că mărirea ratei de vaccinare este singura modalitate de a ieși din „cercul vicios” al pandemiei.
Multă vreme a existat „consens politic că nu vrem vaccinarea obligatorie și am presupus, de asemenea, că oamenii ar trebui convinși să se vaccineze pentru propria lor protecție, pentru a-i proteja pe cei dragi, dar și pentru a proteja societatea”, a spus Schallenberg, care s-a mai întâlnit cu șefii guvernelor regionale. „În ciuda lunilor de persuasiune, nu am reușit să convingem suficienți oameni să se vaccineze”, a mai declarat cancelarul austriac, explicând decizia de a introduce vaccinarea obligatorie.
### Vezi și... ### SUA: vaccinarea obligatorie a salariaților amânată pe motive de constituționalitateDe asemenea, Schallenberg i-a învinuit pe cei care refuză să fie vaccinați de faptul că participă la un „atac asupra sistemului de sănătate” și a spus că vaccinarea este „biletul de ieșire” din pandemie.
Anunțul survine pe fundalul creșterii cazurilor de infectare în Austria. La 18 noiembrie, țara cu o populație de aproape 9 milioane de oameni a înregistrat un record de 15 mii de cazuri de infectare noi, în ciuda unor restricții mai puțin severe, vizându-i doar pe nevaccinați, care funcționează de la începutul săptămânii.
Așa încât, de pe 22 noiembrie, se introduce un lockdown general, care va dura 20 de zile, urmând să se facă o reevaluare după primele 10.
Oamenii nu vor avea voie să-și părăsească casele decât în cazuri excepționale ca mersul la muncă, pentru a face cumpărături esențiale sau sport.
Școlile vor rămâne deschise, deși părinților li s-a cerut să-și țină copiii acasă, dacă este posibil. De asemenea, este recomandată munca la distanță.
Și alte țări europene au înăsprit restricțiile pe fundalul unei creștere a cazurilor de Covid-19 aproape pe întreg continentul. Dar nicio altă țară nu a introdus lockdown-uri totale și doar Vaticanul a mai impus vaccinarea pentru toată lumea.
### Vezi și... ### Mai multe țări europene introduc sau iau în considerare introducerea de noi restricțiiÎn Austria, interesul pentru vaccinare a crescut săptămâna aceasta, o dată cu interdicțiile pentru cei neimunizați de a intra în restaurante, în sălile de concert sau alte spații publice închise. 66% din populație este deja vaccinată cu schema completă, iar această rată este doar cu puțin mai mică de cât media la nivelul Uniunii Europene, de 67%.
Partidul de opoziție NEOS (Noua Austrie și Forumul Liberal) a spus că guvernul ar fi trebuit să acționeze mai devreme pentru a preveni umplerea cu bolnavi a secțiilor de terapie intensivă ale spitalelor, dar și un nou lockdown care aduce daune economice, fiind al patrulea în țara alpină de când pandemia a lovit Europa anul trecut.
„Austria s-ar fi pus la adăpost de toate acestea dacă ar fi fost luate măsuri decisive în vară și la începutul toamnei”, a spus șefa NEOS, Beate Meinl-Reisinger.
Pe de altă parte, Herbert Kickl, liderul Partidului Libertății, a declarat că „Austria este acum o dictatură!”, iar formațiunea sa populistă de extremă dreapta planifică un mare miting sâmbătă contra noilor măsuri.