Comisia Națională de Sănătate Publică a dispus ca începând de luni să fie intensificate măsurile de control a infecției cu COVID-19 în punctele de trecere a frontierei, urmând ca în Aeroportul Internațional Chișinău, de exemplu, să aibă acces doar călătorii. Responsabilii din sănătate spun că vor pune în aplicare și soluții digitale, începând cu 1 octombrie, pentru a avea mai multă eficiență în monitorizarea evoluției infecției. Între timp, experți în sănătate avertizează despre nevoia unor măsuri suplimentare pentru a evita creșterea numărului de noi infectări.
Your browser doesn’t support HTML5
La sfârșitul săptămânii trecute, când s-a decis înăsprirea măsurilor de control la intrarea în țară, autoritățile sanitare raportau 27 de îmbolnăviri cu Covid-19 de proveniență externă, adică persoane care s-au infectat peste hotare. Experții în sănătate cereau săptămâni în urmă un filtru mai riguros la frontieră, anume pentru a ține sub control situația noilor contaminări. De azi, toți cei care trec frontiera trebuie să prezinte certificatul de vaccinare cu schema completă de imunizare sau un test negativ la Covid nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ al unui test antigen rapid. Se va accepta și dovada medicală care atestă prezența anticorpilor anti-Covid sau trecerea prin boală, altfel persoana va trebui să stea în carantină, timp de 14 zile.
### Vezi și... ### Crește numărul de paturi la centrul de triere a pacienților cu COVID-19 de la MoldexpoÎntre timp, autoritățile municipale au mărit numărul de paturi la Centrul COVID de la Moldexpo, pentru a fi pregătiți să gestioneze numărul de îmbolnăvi în creștere, spune Boris Gâlca, adjunctul direcției de sănătate a Municipiului Chișinău:
Începem a simți, cel mai probabil, greul următorului val
„Este adevărat că suntem într-o situație de alertă sporită- Cod portocaliu, ceea ce indică risc sporit de răspândire a infecției Covid, respectiv creșterea numărului de internări în spital, inevitabil că vor crește și numărul cazurilor grave și critice. În acest weekend am observat tendința de sporire a numărului de internări a pacienților suspecți și confirmați cu Covid. Începem a simți, cel mai probabil, greul următorului val.”
În capitală, rata de vaccinare a ajuns la cota de 30 la sută. La nivel național rămâne însă sub 20 de procente. Aceast tablou al imunizării, o spun experții și responsabilii de profil, arată că Republica Moldova este extrem de vulnerabilă în fața variantei Delta a virusului, care este mult mai contagioasă.
Care sunt soluțiile propuse de responsabilii de profil? Un control mai eficient al respectării restricțiilor sanitare și monitorizarea persoanelor plasate în autoizolare. Autoritățile din sănătate au pus această sarcină pe seama Ministerului Afacerilor Interne. Și primarul capitatei, Ion Ceban, a declarat că nu e sarcina șoferului de troleibuz să sancționeze nepurtarea măștii în transportul public.
### Vezi și... ### Inga Pasecinic: „Poate este cazul să introducem anumite condiționări” pentru cei nevaccinațiInga Pasecinic, directoarea Centrului de strategii si politici de sănătate crede că pe lângă restricțiile sanitare, Republica Moldova ar putea recurge, la fel ca alte state, la condiționalități pentru cei nevaccinați:
„Ce facem noi, moldovenii, în această perioadă a anului? Nunți, cumetrii, vizităm Piața Centrală... Poate că e cazul să introducem anumite condiționări în aceste situații? Nu știu pe cât e de posibil de a condiționa ca la o nuntă sau cumetrie să aibă acces doar cei vaccinați, dar cel puțin accesul în anumite edificii sau spații vizitate de un public larg ar trebui să fie condiționat de prezența certificatului de vaccinare.”
Experta în sănătate a mai declarat într-un interviu cu Europa Liberă că „în toamnă va fi lupta celor neimunizați cu Covid-ul”, dând asigurări că vaccinul funcționează. Ion Hâncu, adjunctul Centrului de sănătate publică din Cantemir spune că medicii au rămas față în față cu cei nepăsători la îngrijorările autorităților:
„S-au relaxat oamenii și nu știu care este motivul. Noi încercăm să îi convingem că până la urmă pericolul nu a trecut, încercăm să îi convingem să-i vaccinăm. Lumea care a vrut, până la moment s-au vaccinat. Cei care conștientizează, de fapt sunt și cei care sunt alergați de varianta Delta, cei care nu conștientizează, până la urmă sunt indiferenți.”
Medicul de familie spune că instituția primește lista persoanelor venite de peste hotare care ar trebui să stea în carantină. Numai că, remarcă el, regimul de autoizolare funcționează la fel ca și respectarea restricțiilor sanitare, unii dau dovadă de responsabilitate, alții merg pe la prieteni și rude sfidând regulile minime.