Autoritățile ruse l-au dat în urmărire pe procurorul care a emis mandatul de arestare pe numele lui Putin

Karim Ahmad Khan este procurorul care a cerut Curții Penale Internaționale să emită un mandat de arest pe numele lui Vladimir Putin

Justiția rusă l-a pus pe lista celor dați în urmărire pe procurorul care a instrumentat cazul deportării copiilor ucraineni și a propus emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin.

Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei l-a pus pe lista persoanelor căutate pe procurorul Curții Penale Internaționale de la Haga (CPI) Karim Ahmad Khan, cel care a instrumentat probele pe baza cărora CPI a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin și al Mariei Lvova-Belova, comisarul prezidențial pentru drepturile copilului.

Baza de date a publicat o fotografie a procurorului și a precizat că acesta este căutat în temeiul unui articol din Codul penal, fără a se da alte specificații în privința temeiului legal și nici a se indica vreun articol anume.

Anterior, Comitetul de Investigații a inițiat un dosar penal în legătură cu emiterea unui mandat de arestare a lui Putin în temeiul articolelor privind tragerea la răspundere penală a unei persoane cunoscute ca fiind nevinovate și privind pregătirea atacului împotriva unui reprezentant al unui stat străin. S-a raportat că procurorul Khan și trei judecători ai CPI sunt suspecți în acest caz. Numele judecătorilor nu figurează încă în baza de date a persoanelor căutate.

Această informație a fost publicată de „Mediazona” care a folosit baza de căutare a Ministerului Afacerilor Interne din Rusia.

Probe penale pentru crimele de război din Ucraina

Problema cercetării penale și a responsabilității autorităților ruse pentru presupusele crime de război din Ucraina a fost pusă încă din primele zile ale invadării Ucrainei, în februarie 2022.

### Vezi și... ### Zelenski: Tot mai multe țări sprijină crearea unui tribunal special pentru agresiunea rusă din Ucraina

Pe 17 martie, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arest pe numele președintelui Rusiei, Vladimir Putin, pentru deportarea ilegală de copii din Ucraina, ceea ce este o crimă de război.

Decizia CPI, considerată „istorică” la Kiev, a declanșat noi valuri de atacuri asupra unor ținte civile în Ucraina. Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe a atras atenția că este o decizie irelevantă, atâta timp cât Rusia nu recunoaște Curtea Penală Internațională.

CPI a precizat într-un comunicat că a emis un mandat de arestare și pe numele Mariei Lvova-Belova. Ea este comisarul prezidențial pentru drepturile copilului, și se consideră că lucrează direct sub conducerea lui Putin. Potrivit oficialilor americani, ea a supravegheat deportarea „a mii” de copii ucraineni în Rusia. Este prima dată când instanța internațională a emis un mandat împotriva unui lider al unuia dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU.

După această decizie, s-a organizat la Londra o conferință internațională la care s-au strâns 4 milioane de lire sterline pentru a sprijini Curtea Penală Internațională în investigațiile sale privind presupusele crime de război din Ucraina și pentru activitatea sa care urmărește tragerea la răspundere a Rusiei.

Zilele trecute, Consiliul Europei a aprobat crearea unui sistem care să contabilizeze daunele de război produse de Rusia în Ucraina. Peste 40 de națiuni au fost de acord să creeze un sistem de contabilizare a pagubelor provocate de Rusia în Ucraina pentru a pretinde despăgubiri, ceea ce se adaugă la provocările juridice internaționale cu care se confruntă Kremlinul. Registrul daunelor, care va permite victimelor ucrainene ale războiului să catalogheze prejudiciile suferite de Ucraina.

### Vezi și... ### Consiliul Europei aprobă planul de contabilizare a costurilor războiului purtat de Moscova în Ucraina