Linkuri accesibilitate

Consiliul Europei aprobă planul de contabilizare a costurilor războiului purtat de Moscova în Ucraina


Peste 40 de națiuni au fost de acord să creeze un sistem de contabilizare a pagubelor provocate de Rusia în Ucraina pentru a pretinde despăgubiri, ceea ce se adaugă la provocările juridice internaționale cu care se confruntă Kremlinul.

Registrul daunelor, care va permite victimelor ucrainene ale războiului să catalogheze prejudiciile suferite, a găsit o susținere amplă la summitul Consiliului Europei, format din 46 de națiuni, desfășurat în Islanda. În total, 40 de state membre ale Consiliului au convenit să se alăture la 17 mai sau vor face acest lucru în viitor. Armenia, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Ungaria și Turcia nu au aderat la idee. Cel puțin nu deocamdată.

Uniunea Europeană, Canada, Japonia și Statele Unite au fost de acord, de asemenea, să contribuie la acest registru, a anunțat Consiliul Europei la summitul său de la Reykjavik.

Secretarul general al Consiliului, Marija Pejcinovic Buric, a declarat că decizia de a crea registrul daunelor este "istorică". Este unul dintre primele instrumente obligatorii din punct de vedere juridic pentru a trage Rusia la răspundere pentru acțiunile sale.

Biroul de presă al prim-ministrului ucrainean Denis Șmihal spune că declarația adoptată de Consiliul Europei în timpulsummitului care a durat de două zile include, de asemenea, sprijinul pentru formula de pace ucraineană și a declarat disponibilitatea membrilor consiliului de a participa la alte inițiative pentru dezvoltarea registrului de daune, inclusiv crearea unei comisii de despăgubire și a unui fond de despăgubire.

În declarație se mai spune că membrii Consiliului Europei au salutat progresele înregistrate în ceea ce privește crearea unui tribunal special pentru conducerea Rusiei și au cerut Rusiei să elibereze civilii ucraineni, inclusiv copiii ucraineni deportați.

„Vreau să le mulțumesc tuturor prietenilor Ucrainei pentru manifestarea eficientă a solidarității”, spune Șmihal. El a mai spus că „crearea unui registru internațional al daunelor cauzate Ucrainei de invadatorii ruși este primul pas pentru a aduce agresorul în fața justiției”.

A fost primul summit al Consiliului Europei din ultimii 18 ani și și-a propus să arate solidaritate cu Ucraina, trimițând deopotrivă la Kremlin un semnal de unitate. Au participat peste 30 de șefi de stat și de guvern.

Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei după ce a lansat invazia la scară largă a Ucrainei anul trecut. Belarusul este suspendat și a participat la summit doar în calitate de observator.

XS
SM
MD
LG