Linkuri accesibilitate

Consiliul Europei vrea ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru războiul din Ucraina


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (foto arhivă)
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (foto arhivă)

Liderii europeni se concentrează metodele prin care Rusia poate fi tasă la răspundere pentru invazia sa în Ucraina, în cadrul unui summit al Consiliului Europei, care are 46 de membri și care este gardianul democrației, al drepturilor omului și al statului de drept pe continent.

Summitul, care s-a deschis la 16 mai la Reykjavik, în Islanda, urmează să aprobe un sistem care să calculeze cu precizie daunele pe care Moscova ar trebui să le plătească pentru a reconstrui Ucraina și a despăgubi victimele.

„Nu va exista o pace sigură fără justiție", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul summitului prin intermediul unei legături video de la Kiev.

Zelenski, care tocmai s-a întors dintr-un turneu în capitalele europene, a mulțumit Europei pentru sprijin și a subliniat puterea unității europene. El a reluat, de asemenea, informațiile că sistemele de apărarea ale Kievului au doborât rachetele hipersonice rusești în dimineața zilei de 16 mai, folosind ajutorul militar occidental abia amplasat pe poziție. „În urmă cu un an nu eram capabili să doborâm majoritatea rachetelor teroriștilor, în special cele balistice”, a spus Zelenski. „Și mai spun un singur lucru acum: Dacă suntem capabili să facem acest lucru, există ceva ce nu putem face?”

Lansarea rachetelor hipersonice a arătat că Rusia „încearcă din răsputeri să își îmbunătățească capacitatea de a ucide”, în vreme ce Ucraina „se străduiește din greu să îmbunătățească protecția poporului nostru”, a spus el.

Rusia neagă că țintește deliberat civili în atacurile sale, dar există dovezi clare că face, atacurile sale lovind în mod repetat clădiri rezidențiale și infrastructură civilă.

Registrul daunelor

Summitul, primul din ultimii 18 ani al Consiliului Europei, reunește aproximativ 30 de șefi de stat și de guvern europeni. Rusia nu se numără printre aceștia, fiind exclusă din grup în urma invaziei la scară largă a Kremlinului în Ucraina în februarie 2022. Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, este reprezentat la summit doar în calitate de observator.

Până la finalul summitului de două zile, participanții doresc să se stabilească liniile generale ale unui sistem pentru ca Moscova să poată fi trasă la răspundere pentru despăgubirea victimelor și să permită Ucrainei să înceapă procesul de vindecare economică. Aceștia speră că Statele Unite, care au statut de observator la summit, vor susține, de asemenea, această inițiativă.

În martie, Banca Mondială a estimat că Ucraina va avea nevoie de peste 400 de miliarde de dolari pentru reconstrucție. „Unul dintre rezultatele anticipate ale summitului de la Reykjavik este înființarea unui registru al daunelor, în care toate daunele, pierderile sau vătămările cauzate de agresiunea Rusiei să poată fi înregistrate și ulterior compensate, precum să se caute și modalități de a-i face pe cei care au comis crime în Ucraina să răspundă pentru acțiunile lor”, a declarat guvernul Islandei într-un comunicat de presă pe site-ul său.

Zelenski a afirmat în mesajul său video că acest registru va pune bazele unui „mecanism de compensare cu drepturi depline”.

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut țărilor să susțină registrul, afirmând că acesta „ne va permite să înregistrăm în mod colectiv daunele cauzate de războiul de agresiune rusesc în Ucraina” și va crea o bază pentru reconstrucția țării.

Scholz a cerut, de asemenea, menținerea contactelor cu Rusia în așteptarea sfârșitului războiului și a realizării unei păci juste. „Până atunci, noi, în calitate de Consiliu European, ar trebui să menținem canalele de comunicare funcționale către reprezentanții unei alte Rusii, ai unui alt Belarus - și, în acest fel, să menținem deschisă perspectiva unui viitor democratic și pașnic în ambele țări - indiferent cât de improbabil ni se pare astăzi", a spus Scholz.

XS
SM
MD
LG