Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează să inundațiile recente care au afectat mai ales localități din zonele de centru și sud, unde apa a pătruns în beciuri, fântâni și alte spații subterane, au generat „dificultăți majore și riscuri pentru populație”.
Potrivit unor informații preliminare, circa „100 de fântâni publice și individuale au fost inundate” în raioanele Cantemir, Leova, Hîncești, precizează instituția.
„Ploile abundente și inundațiile duc la înrăutățirea calității apei din fântâni și izvoare, la poluarea legumelor și fructelor de pe terenurile agricole, provocând riscul declanșării și răspândirii bolilor diareice acute, hepatitei virale A și altor afecțiuni gastro-intestinale, ca rezultat al contaminării apei din apeducte și fântâni în urma deteriorării sistemelor de canalizare, deversarea apelor reziduale menajere, inundarea latrinelor și revărsarea conținutului lor”, se spune într-un apel al ANSP.
Pentru a reduce riscurile epidemiologice, autoritățile sanitare recomandă populației să consume apă potabilă numai din surse sigure (apeduct), apă fiartă sau apă îmbuteliată; să spele bine sub apă curgătoare fructele și legumele înainte de a le consuma; să prelucreze termic produsele alimentare; să evite consumul produselor alimentare nesigure; să folosească apă potabilă sigură la prepararea bucatelor; să respecte regulile elementare de igienă personală.
ANSP a făcut recomandări și pentru autoritățile publice locale: să aprovizioneze instituțiile de educație, medicale, rezidențiale cu produse alimentare și apă potabilă sigură; să curețe și să dezinfecteze fântânile și izvoarelor inundate; să salubrizeze localitățile și să evacueze nămolul de pe străzi și din curțile instituțiilor preșcolare și școlare, interzicând accesul copiilor pe teritoriile acestora timp de 17-20 zile; să spele și să dezinfecteze rețelele de apeducte afectate; să evacueze apa și nămolul din fântânele comunale și să le dezinfecteze; să depoziteze nămolul evacuat în locuri special amenajate.
- Te-ar putea interesa și: Cum a afectat ciclonul Boris Republica Moldova
Tot pe 17 septembrie, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a anunțat că, după 72 de ore de activitate sporită în gestionarea intemperiilor naturale, Centrul de Dirijare în Situații Excepționale a revenit la regimul său obișnuit de funcționare.
Timp de 3 zile, subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne, Ministerul Apărării, autoritățile publice locale și centrale au asigurat continuitatea intervențiilor în regim sporit, intervenind în mai mult de 400 de misiuni de lichidare a consecințelor ploilor abundente.
Administrația de Stat a Drumurilor a anunțat că, în prezent, pe toate drumurile naționale se circulă în siguranță.
Potrivit IGSU, pentru gestionarea și lichidarea consecințelor ploilor abundate au fost antrenate aproape 5 600 de persoane, angajați ai structurilor de forță și ai autorităților publice, și aproape 490 de unități de tehnică.
În prezent, Comisiile pentru Situații Excepționale teritoriale evaluează prejudiciile cauzate de ploile torențiale și planifică măsurile de recuperare în urma intemperiilor.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te