Linkuri accesibilitate

Cum a afectat ciclonul Boris Republica Moldova


Digurile a două lacuri de acumulare din raionul Leova s-au rupt din cauza ploilor puternice. Unul este lângă satul Covurlui, iar celălalt în satul Romanovca, unde apa a distrus două poduri.
Digurile a două lacuri de acumulare din raionul Leova s-au rupt din cauza ploilor puternice. Unul este lângă satul Covurlui, iar celălalt în satul Romanovca, unde apa a distrus două poduri.

Ciclonul Boris a adus ploi mai puternice decât în mod obișnuit pentru luna septembrie, potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat. În următoarele două zile, vremea va fi instabilă și va ploua pe alocuri. 

Ciclonul a afectat cel mai mult raioanele Leova, Cantemir și Strășeni, pe alocuri și Chișinăul, potrivit lui Ghenadie Roșca, șeful Direcției prognoze meteorologice de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat din Moldova.

Specialistul spune că ciclonul a luat naștere în oceanul Atlantic și s-a deplasat spre continentul european, oprindu-se pentru o perioadă mai îndelungată în centrul Europei. Ciclonul nu a putut să avanseze, întrucât a fost oprit de o presiune atmosferică înaltă, cu alte cuvinte, de un anticiclon, explică Roșca.

Republica Moldova a fost afectată de fronturile atmosferice ale ciclonului Boris. Ele sunt periferiile ciclonului, un fel de „linie de instabilitate”, cu o vreme posomorâtă. De data aceasta, explică specialistul meteo, frontul atmosferic a fost alimentat din Marea Neagră și a adus, inclusiv pe teritoriul Republicii Moldova, ploi mari.

Potrivit expertului meteo, cantitatea de apă care a căzut pe teritoriul țării a fost cam o treime din norma pe toată vara. „În aceste două zile am avut până la 115 mm”, spune Roșca, menționând că în următoarele două zile vremea va fi instabilă și va ploua pe alocuri, iar cantitatea de apă se va suplini.

Roșca spune că este un lucru obișnuit ca „un ciclon sudic să iasă spre R. Moldova” și să aducă cantități de ploi de la slabe până la puternice. „Numai că nu atât de puternice cum am avut de data aceasta”, adaugă el. Lunile septembrie-octombrie nu sunt de obicei ploioase, ci mai degrabă posomorâte, cu mai multă umiditate.

În următoarele două zile se așteaptă ploi, însă până la sfârșitul săptămânii vom avea apoi zile fără precipitații.

Inundațiile vin după cea mai fierbinte vară din Europa, înregistrată vreodată pe Pământ. Potrivit meteorologului englez Scott Duncan, Ciclonul Boris a aspirat aer rece din Antarctica înainte de a se amesteca cu umiditatea fierbinte din Mediterană și Marea Neagră, provocând furtuni puternice.

Ciclonul Boris a fost precedat de furtuna Atena, care a avut loc cinci zile în urmă și a lovit în partea de vest a Greciei și Insulele Ionice.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Georgeta Carasiucenco

    Sunt jurnalistă din 2016. Am lucrat la Moldova.org unde am scris despre drepturile femeilor și alte subiecte conexe. La Europa Liberă documentez schimbările climatice și alte probleme de mediu din Republica Moldova. Realizez reportaje și investigații pe subiecte ce merită atenția publicului.

XS
SM
MD
LG