Autoritățile moldovene caută locuri suplimentare pentru refugiații ucraineni

Copii refugiați din Ucraina în centrul de primire de la Moldexpo

Autoritățile moldovene atestă un flux în creștere de refugiați ucraineni în ultimele ore, fiind nevoite să amenajeze noi spații de cazare. De exemplu, au fost instalate circa 500 de paturi suplimentare în Sala polivalentă/ Manejul de atletică ușoară, 400 de locuri în blocul 6 de studii al Universității de Stat și aproape 200 de locuri la Brigada nr. 2 „Ștefan cel Mare” din Chișinău, a spus Europei Libere ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari. În total, în țară au fost identificate 25 de mii de locuri de cazare utilizabile imediat și alte 25 de mii de locuri ce ar fi disponibile dacă sosesc ajutoare umanitare ce ar aduce paturi pliante sau alte obiecte de primă necesitate, a spus secretarul general al guvernului, Dumitru Udrea.

Your browser doesn’t support HTML5

Autoritățile moldovene caută locuri suplimentare pentru refugiații ucraineni

După opt zile de la începutul invadării Ucrainei de către Federația Rusă, peste 130 de mii de cetățeni ucraineni s-au refugiat în R. Moldova, dintre care jumătate a plecat spre UE, iar cealaltă jumătate și-a găsit adăpost în diverse localități moldovene. În ultimele ore se atestă un flux în creștere de refugiați, au declarat miniștrii de interne Ana Revenco și cel al muncii și protecției sociale Marcel Spatari.

Fluxul crește și noi ne adaptăm

Printre acțiunile de fluidizare adoptate de autoritățile de la Chișinău sunt crearea de coridoare verzi pentru grupurile care vor sa ajungă în România, respectiv în Uniunea Europeană, inclusiv pentru cetățeni non-ucraineni, a declarat Europei Libere ministrul Marcel Spatari. „Fluxul crește și noi ne adaptăm. Există o echipă de oameni la nivel de Cancelarie, la Centrul Unic de Comandă, dedicat identificării spațiilor noi. Ei lucrează operativ, sunt în teren acum și caută spații.

Acum, la Chișinău, noi avem în jur de 2.500 de oameni plasați, mai sunt disponibile puține capacități suplimentare. Noi încercăm să redirecționăm fluxul din Chișinău spre alte regiuni, în special spre regiunile apropiate de frontiera cu România pentru cei care vor să plece mai departe. Sunt mai multe locații cu zeci de locuri disponibile, dar noi avem deja nevoie de spații pentru sute de oameni și lucrăm să le identificăm”.

### Vezi și... ### Cea mai mare criză a refugiaților | UE promite sprijin Republicii Moldova

În centrele de cazare sunt găzduiți peste 6 mii de refugiați, dintre care mai mult de 4 mii sunt în alte localități din țară, adaugă ministrul Spatari, admițând indirect că presiunea este pe capitală. Majoritatea celor care au venit în R. Moldova fie închiriază apartamente, fie au venit la rude sau prieteni, au precizat anterior responsabili de la guvern.

Secretarul general al executivului, Dumitru Udrea, a anunțat că la nivel național au fost identificate 25 de mii de locuri de cazare, iar condițiile din aceste locații permit să fie utilizate imediat, alte 25 de mii urmând să fie puse în funcțiune după o oarecare adaptare. Aceste locuri sunt urmare a unui efort comun de cooperare a direcțiilor teritoriale asistență socială, a grupurilor de voluntari, organizații neguvernamentale, a spus Udrea. Sunt selectate spații care pot fi încălzite, care au condiții minime sanitare, a susținut, la rândul său, ministrul muncii și protecției sociale Marcel Spatari.

### Vezi și... ### „Merge trenul, parcă zboară”: cursa Chișinău-Iași, avion pentru refugiați

Căminele studențești sunt aproape la capacitatea maximă de găzduire, una dintre soluții examinate sunt sălile de sport din mai multe școli, dar se așteaptă ajutoare umanitare și donații - paturi pliante, perne și pături, în primul rând.

Mai multe țări ale Uniunii Europene au anunțat că vor acorda ajutoare umanitare R. Moldova care găzduiește zeci de mii de refugiați ucraineni. Astăzi, comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, și șeful diplomației franceze, Jean-Yves Le Drian, s-au aflat la Chișinău și au mulțumit autorităților moldovene pentru mobilizare ce „trezește admirație” în găzduirea cetățenilor ucraineni care fug din calea războiului. Ei au dat asigurări că R. Moldova nu va fi lăsată singură în fața acestei crize umanitare.

Cele 20 de milioane de euro promise de oficiali UE în ajun vor fi folosite atât pentru ajutoare, obiecte de primă necesitate, alocații pentru cei care depun solicitări de azil, dar și pentru servicii de încălzire și alte utilități necesare condițiilor minime de trai, a precizat ministrul Spatari.

### Vezi și... ### Invazie rusească în Ucraina, ziua a opta | Un milion de refugiați