Ce se întâmplă la Avdiivka? Rusia lansează o nouă ofensivă în estul Ucrainei

Artileriștii ucraineni lansează rachete „Vampir” asupra pozițiilor trupelor rusești din apropierea orașului Avdiivka din regiunea Donețk.

Cel puțin trei batalioane rusești, zeci de vehicule blindate și, după câte se pare, mai multe unități „Storm Z”, formate din deținuți, încearcă să invadeze pozițiile ucrainene din apropierea orașului Avdiivka. Pentru moment, liniile ucrainene rezistă.

Ofensiva a început în zorii zilei de 10 octombrie: cel puțin trei batalioane rusești - între două mii și trei mii de oameni - s-au deplasat cu tancuri și vehicule blindate de infanterie, susținute de salve de artilerie care bombardează pozițiile ucrainene.

La nord-vest de orașul Avdiivka, unde se află o imensă fabrică de cocs din inima Donbasului, unitățile rusești au înaintat spre sud-vest până în satul Berdici și s-au confruntat cu unități din Brigada 53 motorizată din Ucraina. Alte unități rusești au presat liniile ucrainene la sud, încercând să avanseze cu mici coloane de vehicule blindate.

Obiectivul rușilor, după cum declară oficialii militari ucraineni și observatorii occidentali, pare să fie încercuirea pozițiilor ucrainene, crearea unei capcane care să captureze unitățile și să străpungă pozițiile Ucrainei la Avdiivka, unde forțele Kievului au reușit să preseze liniile rusești spre est.

Se prefigurează a fi cea mai mare ofensivă individuală a Rusiei din ultimele luni, posibil de la lansarea invaziei la scară largă în Ucraina în februarie 2022.

Și survine într-un moment delicat pentru forțele ucrainene, care au lansat de patru luni propria lor mare contraofensivă, presând liniile rusești în trei zone din sudul și estul Ucrainei. O contraofensivă care stârnit critici pentru că avansează prea lent și, pare-se, fără victorii notabile.

Forțele ucrainene își mențin pozițiile „în lupte dificile” în apropiere de Avdiivka, a declarat Andri Iermak, șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, într-o postare din 13 octombrie pe rețeaua de socializare Telegram.

„Este practic comparabil cu prima zi a invaziei, 24 februarie, când au mărșăluit în masă, dar acum doar pe o mică secțiune separată a frontului”, a declarat Serhi Țehoțki, ofițer al Brigăzii 59 de infanterie motorizată separată, pentru Serviciul ucrainean al RFE/RL.

Nu mai puțin de trei batalioane rusești au fost implicate în ofensiva de lângă Avdiivka, afirmă Statul Major al Armatei ucrainene la 10 octombrie.

„Luptele, atât cele cu arme de foc, cât și duelurile de artilerie, sunt aprige și cu adevărat fără oprire, a afirmat Vitali Barabaș, șeful administrației militare a orașului Avdiivka.

Artileriștii ucraineni pregătesc un obuzier autopropulsat Caesar să tragă asupra pozițiilor trupelor rusești de lângă Avdiivka.

În videoclipurile înregistrate de dronele operate de ucraineni se văd coloanele de vehicule rusești deplasându-se pe drumurile din nordul orașului pe 10 octombrie. Observatorii care monitorizează surse deschise de informații susțin că Rusia ar fi pierdut până la trei duzini de vehicule în asaltul inițial. Afirmația nu a putut fi confirmată independent.

„Scopul strategic al luptei pentru această localitate este absolut evident: Avdiivka este poarta de acces către Donețk”, spune Taras Berezoveț, un purtător de cuvânt al Brigăzii 1 separate cu destinație specială a Ucrainei, pentru Current Time.

Periferia orașului Donețk, capitala administrativă a regiunii cu același nume, aflată sub control rusesc, se află la aproximativ 10 kilometri sud de Avdiivka.

### Vezi și... ### Bombardamentele rusești ucid și rănesc civili în Herson și Donețk

Rusia nu a făcut prea multe declarații oficiale în legătură cu această ofensivă. Actualizările periodice ale Ministerului Apărării includ statistica armelor folosite și informații privind pierderile ucrainene, dar nu menționează o ofensivă majoră.

Însă mulți bloggeri militari și reporteri de război ruși, dintre care mulți au legături cu agenții de securitate sau unități militare, vorbesc despre efortul rusesc.

Într-o postare din 11 octombrie, Rîbar, un canal Telegram foarte urmărit, coordonat de un fost ofițer de presă al Ministerului rus al Apărării, a afirmat că trupele rusești au cucerit o haldă de steril în apropierea fabricii de cocs și produse chimice Avdiivka. Fabrica este un complex industrial întins, cea mai mare fabrică de cocs din Ucraina înainte de invazie. Conform relatărilor ulterioare, trupele rusești au pierdut poziția în urma contraatacului ucrainean. Fabrica furniza cocs pentru topitorii de metale și centrale termice din întreaga țară, însă acum este inactivă.

Denis Pușilin, șeful așa-numitei Republici Populare Donețk, a declarat pentru agenția de știri de stat rusă RIA Novosti că unitățile rusești câștigă teren la nord și la sud de Avdiivka, „dar este prea devreme pentru a vorbi despre o retragere pe scară largă”. Republica Populară Donețk este numele folosit de Moscova și de forțele anti-Kiev pentru a descrie partea controlată de Rusia din regiunea Donețk.

„În general, nu merge atât de repede pe cât ne-am dori, dar merge”, afirmă, într-o postare pe Telegram, Boris Rojin, un blogger rus care scrie sub numele de ColonelCassad.

În Avdiivka, localitate cucerită pentru scurt timp de separatiștii susținuți de Moscova după izbucnirea războiului inițial împotriva Kievului în 2014, locuiau aproximativ 32 de mii de persoane înainte de invazia din 2022.

Rezervele rusești

Indiferent dacă reușește sau nu, apreciază experții, ofensiva rusă are loc într-un moment important, reprezentând o provocare pentru forțele ucrainene. După ce a zădărnicit efortul inițial de invazie al Rusiei pentru a cuceri Kievul, Ucraina a obținut victorii surprinzătoare la sfârșitul anului 2022, împingând trupele rusești din regiunea nord-estică Harkov și recucerind părți din regiunea sudică Herson, pe malul vestic al fluviului Nipru.

Cel mai mare efort de contraofensivă a fost lansat de Ucraina la începutul lunii iunie. Cu toate acestea, în ciuda unui aflux major de blindate și armament occidental, înaintarea este lentă, deoarece trupele se lovesc de formidabilele apărări rusești cunoscute ca Linia Surovikin, sistem defensiv numit după generalul rus care a supravegheat construcția lor, anul trecut.

Sudul regiunii Zaporojie, la sud de orașul Orihiv, a fost principalul obiectiv al efortului în trei direcții. Unitățile ucrainene au schimbat strategia, renunțând la „tacticile de arme combinate” foarte coordonate și se concentrează acum pe înaintarea pe jos, la scară mică, în succesiune cu baraje de artilerie.

Your browser doesn’t support HTML5

„Adrenalină maximă": Elicopterele ucrainene Mi-8 zboară rapid și la joasă înălțime în misiunile de luptă

„Temerile aliaților au încetinit contraofensiva Ucrainei”

La început de toamnă, vremea a început să se schimbe, iar este de prevăzut că ploile și noroiul vor îngreuna deplasarea atât a vehiculelor ucrainene, cât și a celor rusești, făcând ca războiul de tranșee să devină o realitate inevitabilă și mizerabilă pentru ambele părți.

În comentariile televizate din 13 octombrie, Mihailo Podoliak, un consilier superior al lui Zelenski, s-a plâns că contraofensiva este încetinită din cauza faptului că aliațiii occidentali au întârziat furnizarea armamentului.

„Cauza este că partenerilor noștri încă le era teamă să admită că trebuie să furnizeze tot ceea ce are nevoie Ucraina cât mai repede posibil”, susține el. „Suntem în întârziere cu șase până la nouă luni față de ce ne planificasem”.

De asemenea, îngrijorător pentru Ucraina este faptul că Rusia a reușit să organizeze chiar și o ofensivă la scară mică, având în vedere mărimea estimată a pierderilor sale.

Oficialii americani apreciază că numărul militarilor ruși morți este de cel puțin 120 de mii, iar alți 170de mii până la 180 de mii de soldați ar fi răniți, potrivit The New York Times. Aceiași oficiali estimează că au murit circa 70 de mii de militari ucraineni și până la 120 de mii au fost răniți.

Experții ucraineni și occidentali care urmăresc efectivele armatei ruse au speculat că Moscova nu poate satisface cererile forță de luptă și nici nu poate roti unitățile fără o altă mobilizare pe scară largă. Fără aceste cerințe, prezic experții, va fi greu de organizat un asalt concentrat împotriva pozițiilor ucrainene.

Pe de altă parte, se înregistrează indicii de epuizare în rândul unităților rusești. Rudele soldaților din prima linie s-au plâns de faptul că unitățile nu sunt rotite pentru a fi înlocuite cu soldați odihniți.

Aleksandr Hodakovski, un comandant al forțelor susținute de Rusia în regiunea Donețk, cunoscut pentru relatările sincere despre condițiile de pe câmpul de luptă, a cerut comandanților ruși să „înghețe” liniile de front pentru moment.

„Cred ar trebui să luăm o pauză, înlocuindu-i temporar pe cei mobilizați pe linia frontului cu soldați contractuali pentru a permite unităților depopulate de forță de luptă și obosite să revină la normal, iar apoi să înceapă o fază finală deliberată”, susține el într-o postare pe Telegram.