Linkuri accesibilitate

Ucraina acuză Rusia că folosește muniție cu fosfor în ofensiva de la Avdiivka


Artileria ucraineană lângă Avdiivka
Artileria ucraineană lângă Avdiivka

Ucraina a acuzat forțele rusești că au folosit muniție cu fosfor în timpul asaltului de la Avdiivka, în regiunea estică Donețk, de unde s-a relatat despre lupte grele în ultimele trei zile.

„Avdiivka. Pământul nostru, un oraș ucrainean. Rușii au aruncat o mulțime de trupe în această direcție. Folosesc fosfor, împreună cu carnea de tun a recruților”, scria pe rețeaua Telegram Andrii Iermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene.

Nu este limpede dacă Iermak se referea la munițiile cu fosfor alb, care nu sunt interzise de dreptul internațional, dar a căror utilizare este strict reglementată, deoarece substanța chimică poate provoca arsuri profunde. Tratarea rănilor cauzate de fosforul alb este foarte dificilă în condiții de front.

Asaltul asupra localității Avdiivka, considerat cel mai mare atac rusesc în est de la începutul contraofensivei ucrainene, în urmă cu câteva luni, ar fi implicat aproximativ două mii de soldați, numeroase vehicule blindate și sprijin aerian.

Președintele Volodimir Zelenski i-a lăudat pe apărătorii din Avdiivka într-un mesaj pe Telegram.

„Sunt recunoscător fiecărui soldat, fiecărei unități pentru devotamentul lor", a scris Zelenski.

Aceste atacuri intense au loc la o zi după ce dronele rusești au atacat instalațiile portuare de pe Dunăre, foarte importante pentru exportul de cereale ucrainene, provocând pagube și răniți. România a fost nevoită să ceară Rusiei să înceteze atacurile, după ce au fost descoperite din nou resturi de dronă pe teritoriul său, în apropiere de granița cu Ucraina.

Din luna iulie, adică de la anularea acordului mediat de ONU care permitea exporturile ucrainene de cereale în siguranță din porturile de la Marea Neagră, Ucraina s-a folosit de porturile dunărene Reni și Izmail de la granița cu România pentru a-și transporta producția către portul românesc Constanța de la Marea Neagră.

Ministerul român al Apărării a declarat că un crater cauzat de posibila explozie a unei drone a fost descoperit în dimineața zilei de 12 octombrie, în apropierea graniței sale dunărene cu Ucraina.

Ministra română de Externe, Luminița Odobescu, a scris pe X, rețeaua socială cunoscută anterior ca Twitter, că atacurile cu drone asupra portului Izmail „au avut consecințe grave”.

„Au fost găsite noi dovezi de impact pe teritoriul României. Cerem Rusiei să oprească aceste crime de război", a mai afirmat șefa diplomației române.

Atacuri cu morți și răniți în Herson

Guvernatorul din Herson, Oleksandr Prokudin, a spus că forțele ruse au folosit artilerie, mortiere, rachete Grad, tancuri și drone pentru a bombarda regiunea și capitala sa, orașul Herson, care a fost bombardat de 49 de ori.

„Două persoane au fost ucise și alte șase au fost rănite, dintre care un copil”, a afirmat Prokudin, adăugând că în atacuri au fost distruse instituții de învățământ, case, blocuri de apartamente, o clinică și o platformă industrială din districtul Berislav din Herson.

Herson, care a fost eliberat parțial de trupele ucrainene în urmă cu un an, a fost ținta constantă a bombardamentelor rusești de peste fluviul Nipru.

În efortul lor de a face o breșă în zonă, trupele rusești și-au intensificat atacurile necruțătoare de la Avdiivka, unde forțele ucrainene au respins 20 de atacuri în 24 de ore, a declarat Statul Major General pe 13 octombrie.

„Ne-am săturat să fugim de războaie”: Supraviețuitoare de la Bucea și alți ucraineni, sub bombele din Israel
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00

Forțele ucrainene au purtat un total de 64 de lupte corp la corp, în timp ce și-au continuat avansul progresiv în zona Bakhmut din Donețk și în direcția sud a Melitopolului, a precizat armata.

XS
SM
MD
LG