„Avem probleme cu lumina, dar rezistăm”. Viața la Harkov sub bombardamentele rusești

După un atac aerian la Harkov, 4 mai 2024.

Armata rusă încearcă să străpungă apărarea ucraineană în nordul regiunii Harkov. Potrivit ministerului ucrainean al Apărării, atacurile rusești sunt respinse, iar luptele continuă cu o intensitate variabilă.

Forțele rusești bombardează Harkovul aproape zilnic de câteva luni încoace. Cât de probabilă este acum o ofensivă rusă asupra orașului din nord-estul Ucrainei? Este întrebarea care îi frământă pe mulți dintre locuitorii săi, iar cu unii din aceștia au reușit să discute corespondenții postului nostru de televiziune în limba rusă Current Time.

„Cu ochii pe inamic”. Calm relativ în Harkov

Începutul invaziei rusești în Ucraina i-a surprins pe Oleksandr Filcenko, soția și copilul său în vacanță peste hotare. Cu toate acestea, ei s-au întors aproape imediat în orașul lor natal Harkov, iar apoi au decis, asumându-și toate riscurile, să deschidă o afacere proprie - o cafenea, chiar în centrul orașului. Oleksandr le-a spus jurnaliștilor de la Current Time că ei nu regretă această decizie și nu intenționează să plece din Harkov.

„Cred că nu poate fi mai rău decât a fost pe 24 februarie 2022, la începutul războiului. Așa că nu ne facem griji. Acum, avem probleme cu lumina, și alte dificultăți, dar noi rezistăm, muncim”, spune Oleksandr.

Acum, în oraș au loc deconectări în evantai de la rețeaua electrică. Fără curent, cafeneaua nu poate funcționa. De aceea, Oleksandr folosește aproape zilnic un generator.

Soții Filcenko spun că pentru ei a fost important să revină acasă, unde doresc să-și crească copiii. În urmă cu câteva luni, li s-a năsut o fiică, Ruta.

Corespondenții Current Time spun că nu lumea nu pleacă în masă din Harkov, în ciuda veștilor de pe front. Cafenelele și magazinele funcționează, chiar dacă orașul este bombardat zilnic, iar bombele cad și peste întreprinderi, și în cartiere rezidențiale.

Your browser doesn’t support HTML5

Locuitorii din Harkov rezistă atacurilor Rusiei asupra rețelei energetice

Comandantul forțelor terestre ale armatei ucrainene, Oleksandr Pavliuk, a susține că Rusia pregătește un plan de cucerire a orașelor Harkov și Sumî, dar nu știe cât de serios este acesta.

Administrația militară regională din Harkov spune că este pregătită de apărare și că de luni de zile construiește fortificații de-a lungul graniței - zeci de kilometri de tranșee și adăposturi din beton.

„Suntem cu ochii pe inamic. Există, într-adevăr, o acumulare a unor forțe rusești. Dar este prea devreme să vorbim despre intensificarea acțiunilor lor. În ceea ce privește posibilitatea deschiderii unui nou front, de asemenea, este prea devreme pentru a vorbi despre acest lucru”, a declarat șeful administrației militare regionale din Harkov, Oleh Sinegubov.

Omul de afaceri și voluntarul din Harkov, Iuri Sapronov, spune că nu este îngrijorat de o eventuală ofensivă. Mai ales după ce a aflat despre consolidarea liniei de apărare și a văzut fortificațiile cu ochii săi.

„Am văzut cu ochii mei ce fel de linii de apărare avem astăzi în jurul Harkovului. Nu suntem în 24 februarie 2024, credeți-mă”, le-a spus Sapronov jurnaliștilor.

Însă la Harkov nu poți să fii în siguranță, chiar dacă forțele rusești n-au pornit în ofensivă, spune Sapronov. „Sunt surprins, când merg în parcul Șevcenko sau Gorki, unde sunt o mulțime de copii, iar undeva se aude o explozie. Oamenii tresar, și atât. Nici măcar nu se culcă la pământ. Ceva nu-i în ordine. Am pierdut simțul pericolului. Pentru că, fără niciun dubiu, suntem cel mai bombardat oraș din țară. Am o cifră pentru prima zi a lunii ianuarie: 34% din bombardamentele din Ucraina revin orașului Harkov”.

„Deocamdată, nu plecăm”

Jurnaliștii Current Time confirmă că în parcurile din oraș sunt foarte mulți oameni și, adesea, mame cu copii. Anastasia și Ana au ieșit și ele la plimbare cu micuții lor. Ele spun că au plecat din Harkov la începutul invaziei, însă au revenit imediat ce bombardamentele au contenit. Acum, însă, nu se grăbesc să plece din nou.

„Deocamdată, nu plecăm. Nu pot să spun că situația este calmă în oraș, dar am ieșit să ne plimbăm. Desigur, suntem îngrijorați. Dar încă nu plecăm”, spune Anastasia Komendant.

„Nici noi nu plecăm. Însă, discutăm despre aceasta. Este înfricoșător, desigur. Nu mai știm unde este adevărul și unde e minciuna. Va fi sau nu o ofensivă - nu știm. De aceea, nu plecăm”, adaugă Anna Tsariuk.

Potrivit autorităților locale, în Harkov locuiesc acum peste un milion de oameni. Este cel de al doilea oraș ca mărime din Ucraina, populația căruia s-ar fi redus cu cel puțin o treime de la începutul războiului.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te