Avocatul poporului, Maia Bănărescu, a cerut Comisiei Electorale Centrale să mărească numărul secțiilor de votare la 190, cât recomandase inițial Ministerul de Externe pentru anticipatele din 11 iulie. Într-o scrisoarea adresată președintelui CEC, Dorin Cimil, Avocatul poporului reamintește că CEC are datoria de a oferi „șanse egale tuturor cetățenilor Republicii Moldova care doresc să-și exercite dreptul la vot indiferent de domiciliu acestora”, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al ombudsmanului.
### Vezi și... ### Rămân 150 de secții de votare peste hotare - critici și nedumeririMiercuri, după o lungă bătălie juridică terminată la Curtea Supremă de Justiție, CEC a decis că va deschide 150 de secții de votare în străinătate – față de 139 cât propusese inițial, dar mult sub 190, propuse de Ministerul de Externe. CEC a invocat faptul că nu ar fi bani dar nici timp pentru mai multe secții.
Ulterior, Vladislav Gribincea, președinte Centrului pentru Resurse Juridice aprecia ca decizia CEC ridică „întrebări serioase cu privire la legalitatea ei” dar că este puțin probabil să mai fie revizuită pentru că „nu mai este timp - până la alegeri au rămas doar 18 zile”.
În baza deciziei de miercuri a CEC, în Germania vor fi 11 secții de votare, față de 6 la prezidențialele de anul trecut, în Marea Britanie - de asemenea 11, față de 7 câte au fost la prezidențiale, în Franța 10 și în Italia 31.
### Vezi și... ### Bulgaria: peste 800 de secții de votare pentru o diaspora de circa 1,3 milioane
Recent, într-un interviu cu Europa Liberă, ambasadorul R. Moldova în Italia, Anatolie Urecheanu aprecia că 31 de secții de votare este puțin: „Noi am solicitat ceva mai multe secții de votare, având în vedere solicitările care ne-au venit din partea comunității noastre, având în vedere estimările noastre privind activismul civic al comunității din Italia”.
O comunitate estimată oficial la 120 de mii de persoane dar care „ar putea fi dublă”, mai aprecia ambasadorul în interviul cu Europa Liberă.