Banca Mondială investește aproape 300 de milioane de lei în modernizarea universităților și colegiilor din R. Moldova

Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.

Banca Mondială oferă 289 de milioane de lei sau circa 14,4 milioane de euro pentru 13 instituții de învățământ din Republica Moldova, selectate în urma unui concurs. Banii, acordați sub formă de grant și împrumut, vor fi utilizați pentru modernizarea și dotarea sălilor de studii, laboratoarelor și centrelor de cercetare.

De proiecte investiționale vor beneficia șapte universități: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, Academia de Studii Economice din Moldova și Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM).

Rectorul UTM, Viorel Bostan, a declarat pentru Europa Liberă că cei circa 1,8 milioane de euro de care va beneficia instituția pe care o conduce vor fi investiți pentru modernizare. „Intenționăm să introducem un program de studii nou la licență, ciclul I, Tehnologia mașinii, vom investi în laboratoarele de electronică, telecomunicații și energie regenerabilă. 180 de panouri fotovoltaice vor fi instalate în campusul central al universității de pe strada Studenților. Totodată, vor fi create laboratoare de securitate energetică cibernetică pentru studenții de la facultatea Telecomunicații și Tehnologii Informaționale”, a spus Viorel Bostan.

De asemenea, de finanțare din partea Băncii Mondiale vor beneficia șase colegii pedagogice, care au fost selectate prin concurs, din Soroca, Cahul, Comrat, Chișinău, Orhei și Bălți. Banii vor fi investiți în renovarea edificiilor și dotarea sălilor de studii.

### Vezi și... ### Autoritățile bulgare condiționează finanțarea universității din Taraclia: Bani în schimbul reformelor

În total, în cadrul acestui proiect vor fi modernizare 52 de laboratoare și centre de cercetare, 67 de săli de curs, săli multifuncționale și 18 centre didactice, de care se vor bucura 20.000 de studenți și 1.500 de cadre didactice.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat la ceremonia de lansare a proiectului că cele mai multe fonduri, peste 50% din total, vor fi direcționate spre domeniul de formare a cadrelor didactice.

„Astfel, asigurăm premisele integrării în Spațiul European al Educației și Spațiul European al Cercetării, acolo unde este locul firesc al sistemului educațional din țara noastră. Ne dorim să avem un sistem educațional performant care să contribuie la dezvoltarea țării”, a declarat șefa guvernului.

Potrivit ministrului Educației, Anatolie Topală, acest proiect va contribui la reforma învățământului superior, inițiată în vara acestui an. „Sunt sigur că, prin eforturi comune, putem schimba lucrurile, astfel încât să asigurăm studii de calitate pentru tineri aici, acasă, în Republica Moldova”, a spus ministrul.

Proiectul „Învățământul superior din Moldova” este finanțat de Banca Mondială și implementat de Ministerul Educației și Cercetării, în perioada 2020-2025.