Linkuri accesibilitate

„Nu-mi ajunge nici să mănânc la cantina universității”. Ce poate face un student cu bursa primită de la stat


Potrivit Ministerului Educației, în Republica Moldova peste 13.000 de studenți primesc burse din bugetul de stat, dintre care 52 de burse sunt de merit.
Potrivit Ministerului Educației, în Republica Moldova peste 13.000 de studenți primesc burse din bugetul de stat, dintre care 52 de burse sunt de merit.

Europa Liberă a întrebat studenții mai multor universități din Republica Moldova cum se descurcă cu banii din bursele pe care le primesc din bugetul de stat.

Oxana Zaporoniuc este studentă în anul III la Facultatea de Design de la Universitatea Tehnică din Moldova, este eminentă și participă cu diverse invenții la concursuri internaționale. Tânăra primește o bursă lunară de circa 1.000 de lei și spune că acești bani nu-i ajung nici pentru strictul necesar. Numai căminul unde stă o costă 400 de lei pe lună.

„Ieri mi-a venit bursa pentru trei luni – 2.909 lei. Un prânz la cantina universității costă aproximativ 50 de lei și, dacă ar fi să înmulțim cu 30 de zile, ar însemna că am nevoie pentru o lună de 1.500 lei, mai puțin decât primesc. Nici pentru mâncare nu ajunge bursa”, povestește Oxana.

Invenția unei studente din Moldova: ambalaj de protecție pentru borcane
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:54 0:00

Studenta este de părere că o bursă ar trebui să fie de, cel puțin, 2.000 de lei. „Dacă nu m-ar ajuta părinții, ar fi foarte greu. Cred că în R. Moldova oricărei persoane îi e greu, nu doar studenților. Noi lucrăm, învățăm, ce să facem?”, afirmă Oxana, care mai face din când în când câte un proiect de design.

Fără ajutorul familiei nu se descurcă nici Daniela Ciobanu, studentă în anul III la Facultatea de Sănătate Publică, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, care, la fel, are o bursă de circa 1.000 de lei. „Folosesc acești bani mai mult pentru cărți, pentru dezvoltare personală. Sunt din Chișinău și locuiesc cu părinții, ei mă ajută. Cred că ar fi complicat dacă aș decide să trăiesc pe cont propriu”, recunoaște Daniela.

„Nu cred că este vreun student care poate exista din bursă”

Ultima dată, bursele studenților au fost majorate în această primăvară. „Se întâmplă uneori că se fac majorări, dar acestea sunt foarte mici. Țin minte că au fost de 1,9% și de 4,9%. Deci, mai mult de 5 procente nu au crescut bursele, în medie cu vreo 50 de lei. Nici atunci când se fac aceste majorări, nu sunt argumentate”, spune Gabriel Lazăr, student masterand în anul I la Facultatea de Tehnologii Moleculare în Sănătate de Medicină.

Tânărul primește o bursă lunară de 1.085 de lei, iar pe cardul său bancar ajung cu 15 lei mai puțin, întrucât un procent le revine Sindicatelor. „Dacă analizez atent cheltuielile mele lunare, îmi dau seama că acești bani nu-mi ajung nici pentru produse alimentare. Chiar sunt puțini. Nu cred că este vreun student poate exista din bursă”, spune studentul.

Gabriel Lazăr
Gabriel Lazăr

Ca să se poată întreține, Gabriel lucrează ca laborant superior la Universitatea de Stat, la Facultatea Chimie. Tânărul crede că bursa unui student nu ar trebui să fie mai mică decât minimul de existență, care constituie circa 2.400 de lei. El spune că nici bursele speciale nu sunt mai atractive.

„Bursele care au scopul de a motiva studenții - bursa guvernului sau a președintelui - sunt în jur de 1.400-1500 de lei. Asta nu poate fi numită o bursă de excelență. Aș spune, mai degrabă, că este o rușine”, crede Gabriel Lazăr.

Potrivit Ministerului Educației, în Republica Moldova peste 13.000 de studenți primesc burse din bugetul de stat, dintre care 52 de burse sunt de merit. Cuantumul și plafonul burselor acordate studenţilor și elevilor se stabilesc de guvern, în funcţie de numărul total al studenților, în limita fondurilor alocate de la bugetul de stat.

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG