Linkuri accesibilitate

Autoritățile bulgare condiționează finanțarea universității din Taraclia: Bani în schimbul reformelor


Universitatea de Stat „Grigore Țamblac” din Taraclia are 170 de studenți și 40 de profesori, octombrie 2022
Universitatea de Stat „Grigore Țamblac” din Taraclia are 170 de studenți și 40 de profesori, octombrie 2022

Autoritățile bulgare așteaptă de la universitatea din Taraclia o perspectivă clară de dezvoltare și spun că, în caz contrar, instituția va mai exista cel mult 2 ani. Subiectul a fost discutat pe 2 noiembrie, la ședința Comisiei parlamentare de politici privind bulgarii din afara Bulgariei.

Jurnaliștii Europei Libere de la Sofia au reușit să afle că ministerul bulgar al educației a finanțat universitatea din Taraclia în acest an cu 283.573 de leve, echivalentul a circa 145.000 de euro. Toți banii au fost deja transferați.

Totodată, parlamentul bulgar a aprobat o finanțare suplimentară, de 1 milion de leva sau jumătate de milion de euro, atunci când a aprobat bugetul de stat pentru 2022, bani pe care universitatea din Taraclia îi așteaptă cu nerăbdare, pentru a ieși din impasul în care s-a pomenit.

Pentru ca acești bani să fie transferați universității, este nevoie de un decret ministerial, care încă nu a fost emis, deși există un proiect de decizie.

La ședința comisiei pentru bulgarii din afara Bulgariei, ministrul de externe, Nikolay Milkov, a explicat motivele din care decretul încă nu a fost emis. El a spus că finanțarea suplimentară este destinată pentru „vindecarea universității”, care în prezent are multe probleme, iar transferul va fi făcut doar atunci când partea bulgară va vedea un plan clar de reformare a instituției și calcule exacte privind modul în care vor fi cheltuiți banii.

„Experții spun că, dacă universitatea nu va întreprinde o reformă fermă și clară a practicilor sale didactice și științifice, ea va mai exista doar încă 2 ani. Vrem să evităm acest lucru”, a declarat Milkov.

Drept exemplu, oficialul a menționat că instituția are specializări pedagogice în limbile bulgară și română, precum și muzica, însă „potrivit experților, acestea nu garantează dezvoltarea universității” și ar fi nevoie de specializări ca ingineria sau economia, pentru ca absolvenții să-și poată găsi joburi bune pe piața de muncă locală.

„Finanțarea suplimentară ar trebui acordată atunci când vor exista angajamente clare pentru dezvoltarea universității într-o direcție productivă, și nu doar pentru a repara situația și a permite universității să existe în continuare, așa ca până acum”, a precizat ministrul.

„Sunt banii contribuabililor bulgari și trebuie să știm cum sunt cheltuiți”

Potrivit lui, administrația universității mai are timp până la sfârșitul lunii noiembrie să facă un audit și o analiză pe care să le prezinte guvernului bulgar.

„În documentul pe care ni l-au oferit era o rubrică «Alte cheltuieli: 23.000 de leva». Nu putem să acceptăm așa ceva. Trebuie să vedem care sunt aceste «alte cheltuieli». Sunt banii contribuabililor bulgari și trebuie să avem grijă cum sunt cheltuiți”, a precizat oficialul bulgar.

Universitatea din Taraclia - salvată de reformă, dar nu și de la faliment
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:22 0:00

Referitor la faptul că profesorii de la Taraclia nu și-au primit salariile de câteva luni, Milkov a spus că partea bulgară nu a avut niciodată acest angajament. Până acum, Bulgaria a oferit burse, iar salarizarea a fost în responsabilitatea guvernului moldovean. Autoritățile de la Chișinău alocă însă bugete în funcție de numărul de studenți, iar pentru că acesta este în continuă scădere, și sumele sunt tot mai mici, motiv pentru care instituția a ajuns într-o situație complicată.

Universitatea de Stat „Grigore Țamblac” din Taraclia a fost deschisă la 1 octombrie 2004 de președintele Bulgariei de atunci, Gheorgi Pîrvanov, și președintele moldovean, Vladimir Voronin, pentru a susține etnicii bulgari din sudul Moldovei, și are acum numai 170 studenți și 40 de profesori care predau la șase specialități.

În urma reformei educației din această toamnă, instituția a evitat comasarea cu Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, după intervenția președintelui bulgar pe lângă președinta Maia Sandu.

A contribuit jurnalista Radio Europa Liberă din Bulgaria Damyana Veleva.

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG