După ultimele informații încă neverificate independent, trupele ucrainene înregistrează progrese în unele părți ale frontului, Ucraina pregătindu-se pentru contraofensiva despre care se vorbește de multă vreme.
Apărătorii ucraineni au respins 44 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore în Bahmut, informează Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în buletinul său zilnic din 12 mai, adăugând că forțele Moscovei au continuat să lovească linia frontului Bahmut-Avdiivka-Mariinka, front pe care au avut loc cele mai aprige lupte în ultimele luni.
Pe de altă parte, Rusia s-a grăbit să dezmintă pe 11 mai informațiile privind progresele ucrainene în mai multe zone, inclusiv Bahmut, deși astfel de rapoarte au venit de la bloggeri militari pro-Moscova și chiar de la Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, legat de Kremlin, ai cărui luptători s-au aflat în fruntea bătăliei din Donețk.
### Vezi și... ### De Ziua Victoriei, șeful grupului Wagner i-a acuzat pe soldații ruși că fug de pe frontMinisterul rus al Apărării a negat aceste informații, afirmând că „situația generală în zona operațiunii militare speciale este sub control”, în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov le-a spus reporterilor de la Kremlin că operațiunea militară specială a Moscovei împotriva Ucrainei - termen folosit de Rusia pentru a se referi la invazia sa pe scară largă - este „foarte dificilă”, dar că anumite obiective au fost atinse.
Prigojin a mers atât de departe încât a afirmat pe 11 mai că contraofensiva Ucrainei era deja în curs de desfășurare. În zona Bahmut, spune el, forțele armate ucrainene „ne lovesc flancurile și, din păcate, în unele locuri au succes”.
Your browser doesn’t support HTML5
Președintele Volodimir Zelenski a respins aceste informații, afirmând într-un interviu acordat unor posturi de televiziune europene că Kievul întârzie începerea contraofensivei deoarece nu dispune de suficiente arme occidentale pentru a reuși fără a suferi prea multe pierderi. Zelenski a afirmat într-un interviu acordat BBC, că este posibil ca „să putem avansa cu ceva succes (...) dar am pierde o mulțime de oameni. Cred că este inacceptabil". Și a continuat spunând: „Așa că trebuie să așteptăm. Mai avem nevoie de puțin timp.... În ceea ce privește echipamentul, nu a sosit încă totul".
Pregătirile Ucrainei pentru o contraofensivă au primit un impuls important la 11 mai, când Marea Britanie a anunțat că furnizează Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, oferind Kievului capacitatea de a lovi trupele rusești cu mult în spatele liniilor de front.
Ministrul Apărării, Ben Wallace, a confirmat în fața parlamentarilor britanici că Regatul Unit va dona rachete Storm Shadow Ucrainei. „Utilizarea rachetelor Storm Shadow va permite Ucrainei să respingă forțele rusești cu baza pe teritoriul suveran ucrainean”, a adăugat el, fără a preciza câte rachete vor fi livrate. Rachetele Storm Shadow, care au o rază de acțiune de peste 250 de kilometri, oferă Ucrainei capacitatea de a lovi mult în spatele liniilor de front rusești și până în Crimeea ocupată de Moscova.
Kievul, susține presa britanică, a promis că nu va folosi rachetele pentru a lovi în interiorul teritoriului Rusiei.
La rândul său,m Kremlinul a amenințat că va lua măsuri „adecvate” ca răspuns la demersul Londrei. „Această decizie presupune un răspuns adecvat din partea armatei noastre și vom lua, cu siguranță, deciziile necesare din punct de vedere militar", le-a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.