Beneficiarii programului „Prima Casă” ar putea primi compensații

Familiile tinere care au cumpărat locuințe prin programul „Prima Casă” ar putea primi compensații la plata creditelor

Autoritățile moldovene ar putea oferi compensații beneficiarilor programului „Prima Casă”, afectați de scumpirea creditelor ipotecare. Anunțul a fost făcut de către deputatul PAS Dumitru Alaiba, președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.

„Tinerele familii, cetățeni cu venituri modeste care au decis să procure o locuință vor beneficia de ajutor. În prezent, se elaborează un program targetat de susținere și compensare, în limitele resurselor disponibile”, a scris Dumitru Alaiba pe Facebook.

De la 1 iulie 2022, rata dobânzii la creditele ipotecare și cele oferite prin programul guvernamental „Prima Casă” au crescut cu 5,35 puncte procentuale. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, majorarea se datorează faptului că rata de referinţă a crescut de la 4,12 la sută până la 9,47 procente.

În acest context, premierul Natalia Gavriliţa a cerut ministerelor de resort să facă o analiză a impactului acestor scumpiri, iar ministrul economiei a menţionat că a iniţiat deja discuţii cu reprezentanţii BNM şi cu băncile comerciale.

„Urmează împreună cu Ministerul Finanţelor să finalizăm datele în privinţa mărimilor acestor compensaţii şi cât de mult va afecta beneficiarii şi câte categorii vor trebui să fie susţinute suplimentar” , a spus Sergiu Gaibu, în una dintre ședințele guvernului.

Programul de stat „Prima Casă” a fost lansat în martie 2018, de guvernarea democrată. Până acum, prin acest program au fost procurate 8.030 de locuințe. Din numărul total de beneficiari, peste 5.500 sunt familii și peste 2.500 sunt tineri necăsătoriți. Vârsta medie a cumpărătorilor este de 31 de ani. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 4,39 miliarde de lei.