Linkuri accesibilitate

Veaceslav Negruță: Ne așteptăm la o temperare a inflației


Consilierul prezidențial în domeniul economic, Veaceslav Negruță, a spus Europei Libere într-un interviu că prețurile alimentelor ar trebui să se reducă în perioada următoare, temperând tendințele inflaționiste.

Veaceslav Negruță: Ne așteptăm la o temperare a inflației
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:22:55 0:00

„Inflația este mare, dar noi contăm foarte mult pe faptul că în lunile de vară produsele alimentare se vor ieftini. Ne așteptăm la temperarea tendințelor inflaționiste”, a spus el.

Ce se va întâmpla cu rata anuală a inflației, ajunsă în trimestrul al doilea la aproximativ 30%, depinde totuși în mare măsură de evoluția prețurilor la carburanți și resurse energetice, care este deocamdată incertă, mai spune la Europa Liberă Veaceslav Negruță.

După o ședință dedicată inflației acum câteva săptămâni, Consiliul Suprem de Securitate (CSS) de pe lângă președinție a recomandat o serie de măsuri menite să tempereze inflația, dar și constituirea unei comisii parlamentare de analiză a reacției Băncii Naționale a Moldovei (BNM) la creșterile din 2022. BNM este criticată de guvern pentru intervenții tardive, dar lăudată de Fondul Monetar Internaționale pentru felul cum a acționat.

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a respins criticile, spunând că inflația a crescut și din vina guvernului, care a încurajat consumul prin compensațiile acordate populației.

Veaceslav Negruță, care face parte din CSS, spune că înființarea comisiei parlamentare nu are scopul de a o sancționa BNM pentru deciziile din trecut, ci de a o ajuta să acționeze mai bine în viitor.

Fost ministrul de Finanțe, Negruță vede o problemă în faptul că BNM a permis economiei „să se încălzească” cu credite ieftine în 2021. „Creditele de consum în economie în 2021 în valoare de zeci de miliarde de lei au însemnat mult mai mult ca efect asupra inflației decât compensațiile de 4 miliarde de lei care le-a acordat guvernul pentru a ajuta anumite categorii de populație”, a explicat el.

O altă recomandare a CSS, făcută de data aceasta guvernului, vizează securitatea alimentară. Guvernului i s-a cerut un mecanism de evidență a stocurilor de alimente, pe fundalul riscului de aprofundare a unei crize alimentare globale, generată de războiul din Ucraina și blocarea exporturilor de cereale pe Marea Neagră.

„Nu sunt motive să zicem că ne așteaptă foamete. Este important totuși să fie constituite rezerve”, a mai spus consilierul prezidențial Veaceslav Negruță în interviul cu Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG