Biden reia tradiția președinților americani de a-și publica declarația de impozit

Președintele american Joe Biden la una din primele conferințe de presă fără mască sanitară, 13 mai 2021.

Președintele american, Joe Biden, a publicat declarația de impozite pe 2020, restabilind astfel o lungă tradiție, sfidată de predecesorul său, Donald Trump. Declarația arată că Biden și soția sa au câștigat anul trecut peste 600 de mii de dolari și au plătit 25,9% impozit pe venit. Biden promisese încă din timpul campaniei electorale să fie transparent cu privire la finanțele sale personale.

### Vezi și... ### Joe Biden, la 100 de zile de mandat. Greul abia urmează

Declarația de impozit conține o mulțime de informații despre venituri, surse de venit și donații. De zeci de ani, președinții americani obișnuiau să-și facă publică declarația de impozite dar Trump, odată ajuns la Casa Albă, a rupt cu această tradiție, invocând o anchetă a autorităților fiscale care l-ar fi împiedicat să publice datele.

Anul trecut, în septembrie, cotidianul New York Times a obținut documente fiscale care arătau că Trump – mare om de afaceri și vedetă de televiziune – ar fi plătit doar 750 de dolari impozit federal pe veniturile în 2016 și 2017. Trump a susținut însă că ar fi plătit multe milioane de dolari în alte tipuri de impozite și taxe și că are dreptul să folosească toate căile legale de a-și reduce impozitele pe venit prin compensații și credite fiscale.

### Vezi și... ### „Așa ceva nu se face” - o prezumție pe cale de dispariție