Your browser doesn’t support HTML5
Analistul politic Ion Tăbârţă face parte din tabăra experţilor care cred că scrutinul din 20 mai reprezintă un fel de testare a alegătorilor în vederea parlamentarelor de la toamnă. În ce priveşte promisiunile făcute de cei 11 concurenţi, sunt puţine şanse ca acestea să devină realitate, crede Ion Tăbârţă. Şi asta pentru că atât la Chişinău, cât şi la Bălţi, viitorul primar urmează să fie ales pentru un singur an şi va fi nevoit să conlucreze cu actualul consiliu municipal:
„Miza alegerilor va fi în perspectiva alegerilor parlamentare. Cel care va reuşi să câştige va reuşi să capete un avantaj moral. Cei care vor pierde, dimpotrivă, împotriva lor se va folosi acest eşec în cursa pentru parlamentare. Mai degrabă putem să afirmăm că actorii politici se poziţionează la linia de start pentru alegerile parlamentare din toamnă. Foarte mult depinde acum care a fost dialogul între actorii politici în campania pentru Chişinău şi în dependenţă de aceste relaţii vor putea să negocieze la toamnă, pentru că este evident că la toamnă neapărat vom avea repoziționări de forţe politice în campania electorală.”
La finele acestei săptămâni, nu doar în capitală şi la Bălţi se vor alege noii primari, dar şi în alte cinci localităţi ale ţării. Tot în week-end, mai exact, sâmbătă, va fi organizat marşul comunităţii LGBT sub genericul „fără frică”. În anii trecuţi, acţiuni similare au fost întrerupte de către preoţi, enoriaşi şi alţi contra-manifestanţi. Repetarea aceluiași scenariu, crede ziarista Marina Şupac de la portalul Newsmaker.md ar demonstra că societatea moldoveană nu a evoluat în ce priveşte toleranţa.
„Orice eveniment care se organizează de comunităţile mai discriminate din societatea noastră reprezintă şi un test de toleranţă, fiindcă în cazul în care nu vom avea unele reacţii agresive înseamnă că şi societatea noastră a avansat mai mult în ceea ce înseamnă drepturile omului”.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Ce are de pierdut societatea atunci când nivelul de toleranţa este mai scăzut decât bunul simţ, până la urmă?
„Mi se pare că avem de pierdut cu toţii, fiindcă dacă cineva este discriminat în societate înseamnă că această persoană sau acest grup de persoane nu pot să-şi realizeze potenţialul pe deplin, inclusiv potențialul care se poate manifesta şi în creşterea economică a ţării. Sunt multe cazurile când persoanele care aparţin comunităţii LGBT au părăsit Republica Moldova anume din motiv că nu au putut să-şi exprime identitatea lor, inclusiv la locul de muncă. Acum contribuie la creşterea economică a altor ţări, dar nu a Republicii Moldova.”
Joi, la Chişinău, a fost inaugurat cea de-a 17-ea ediţie a Festivalului Comunităţii LGBT din Moldova. Prezent la deschidere, Ambasadorul Statelor Unite James Pettit a spus că „fiecare persoană are dreptul la egalitate şi libertate. Am speranţa că prin evenimentele din această săptămână veţi fi cu toţii mai liberi – fără frică, fără prejudecată şi – cel mai important – liberi să iubiţi pe cine doriţi”.