Linkuri accesibilitate

Încă un sondaj prezice confruntarea Ion Ceban-Silvia Radu în cel de-al doilea tur


Silvia Radu și Ion Ceban in campanie pentru primăria Chișinăului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00

Silvia Radu și Ion Ceban in campanie pentru primăria Chișinăului

Eşantioanele de nehotărâţi sunt extrem de înalte, în primul tur: aproape 20 la sută, iar în cel de-al doilea şi mai mari: între 37 şi 46 la sută, în funcţie de scenarii.

A fost dat publicităţii la Chişinău astăzi un nou sondaj de opinie, realizat de data aceasta de Institutul pentru Politici Publice și care arată, în linii mari, o tendinţă a creşterii moldovenilor cu opinii pro-europene, în dauna celor cu opinii eurasiatice. Sondajul este dat publicităţii cu mai puţin de o săptămână înainte de alegerile locale din Bălţi şi Chişinău, alegeri ale căror miză depăsește mult confruntarea locală. Barometrul Opiniei Publice (BOP) confirmă că Ion Ceban și Silvia Radu se vor confrunta, cel mai probabil, în turul al doilea al alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului, dar nu o plasează prima în top pe Silvia Radu, cum o făceau alte sondaje recente. Ce spune, însă, cercetarea despre viitoarele alegeri parlamentare?

Încă un sondaj prezice confruntarea Ion Ceban-Silvia Radu în cel de-al doilea tur
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:33 0:00
Link direct


Spre deosebire de sondajele de săptămâna trecută, care sugerau că prima clasată ar fi candidata independentă sprijinită masiv mediatic de democraţi Silvia Radu, cercetarea curentă îl plasează clar pe socialist primul în topul preferinţelor electoratului.

Acesta ar obţine 30 la sută din voturi, în timp ce Radu ar fi preferată de 23 la sută dintre alegătorii capitalei. Andrei Năstase este creditat cu 15 la sută din preferinţe şi şansa a treia în cursă.

Situaţia preelectorală a acestuia s-ar putea îmbunătăţi doar dacă alţi căţiva candidaţi de pe acelaşi segment electoral, cum e Valeriu Munteanu (cu 5 la sută din sufragii) sau Constantin Codreanu (1%), s-ar retrage din competiţie în favoarea lui.

O concluzie clară a sondajului e că foarte multe vor depinde de rata de participare. Şi de intensitatea campaniilor celor trei din ultima săptămână...

Această probabilitate este totuşi mică, chiar inexistentă spun analiştii, dată fiind componenta puternică preparatorie pentru parlamentare pe care o are actuala competiţie locală şi pe care e puţin probabil ca vreun actor politic din cei vizaţi să accepte să o neglijeze.

O concluzie clară a sondajului e că foarte multe vor depinde de rata de participare. Şi de intensitatea campaniilor celor trei din ultima săptămână.

Eşantioanele de nehotărâţi sunt extrem de înalte, în primul tur: aproape 20 la sută, iar în cel de-al doilea şi mai mari: între 37 şi 46 la sută, în funcţie de scenarii.

La fel, socialistul are şanse mai mari la o rată de participare mai mică.

În ce-i priveşte pe ceilalţi doi candidaţi din top - Radu şi Năstase – orice efort de captare a noilor susţinători îşi are rostul pe deplin.

La Bălţi, unde la fel va fi nevoie de turul doi şi unde la fel cota nehotărâţilor este foarte înaltă: 23 la sută în primul tur, primăria va fi disputată între candidatul Partidului Nostru Nicolae Grigorișin (cu 28% în primul tur) și candidatul socialiștilor Alexandru Usatâi (cu 26%, tot în prima parte a competiţiei).

Spune ceva, însă, acest barometru despre parlamentarele din toamnă?

Analiştii cred că da, iar primul şi cel mai important lucru de remarcat: clivajele mai vechi, cum ar fi cel între voturile pro-europene şi cele pro-asiatice, se menţin. Ele nu pot fi testate totuşi acum pe deplin, întrucât testul ar fi bruiat în Chişinău, explică observatorii, de componenta administrativă întruchipată de Silvia Radu.

XS
SM
MD
LG