El a lăsat să se înțeleagă că agenția sa nu a fost pe deplin pregătită să facă față căderii rapide a Kabulului, în mâinile forțelor talibane.
Your browser doesn’t support HTML5
Aceste remarci au fost făcute cu ocazia unei prezentări interne a unui raport al Departamentului de Stat cu privire la retragerea din Afganistan. Blinken a spus că, în curând, un raport va fi prezentat Congresului, dar nu s-a angajat să facă public conținutul acestuia. În remarcile sale, șeful diplomației americane a prezentat cinci concluzii derivate din cele întâmplate. Perioada avută în vedere este ianuarie 2020 până în august 2021.
### Vezi și... ### Ce riscuri implică o retragere completă a SUA din AfganistanPrima concluzie este că Departamentul ar fi trebuit să planifice din timp pentru cazul cel mai rău cu putință în Afganistan. Departamentul de Stat nu a prevăzut prăbușirea rapidă a guvernului afgan în fața talibanilor. „Un astfel de scenariu era considerat ca având probabilitate redusă” – a spus Blinken adăugând că chiar și așa, ar fi fost nevoie de pregătire pentru acel scenariu. El a explicat că, la vremea respectivă, s-a considerat că un astfel de plan ar fi trimis un mesaj greșit autorităților afgane că Statele Unite nu au încredere în ele, ceea ce ar fi precipitat exact ceea ce America încerca să evite, prăbușirea guvernului afgan. O altă problemă a fost absența unei autorități clare care să fi coordonat evacuarea, ca și faptul că nu au existat suficiente informații cu privire la cetățenii americani aflați în acea țară.
### Vezi și... ### Retragerea occidentală din Afganistan, discutată de miniștrii apărării din UEAntony Blinken a spus că, în ciuda a ceea ce s-a întreprins bine sau rău, Statele Unite apreciază dedicația celor care au contribuit la misiune, dând dovadă de curaj și dedicație. Blinken a fost întrebat dacă va oferi Congresului o scrisoare, datată iulie 2021, care avertiza Departamentul de Stat că regimul afgan se va prăbuși de îndată ce forțele americane sunt retrase.
Blinken a spus că nu o va face pentru că asta ar putea descuraja, în viitor, pe alții care doresc să exprime opinii diferite de cele ale conducerii, o libertatea la care secretarul de stat ține.