Linkuri accesibilitate

Retragerea occidentală din Afganistan, discutată de miniștrii apărării din UE


Miniștrii apărării din Uniunea Europeană s-au întâlnit în Slovenia pe 2 septembrie pentru a lua în discuție consecințele retragerii occidentale din Afganistan, dar și crearea unei forțe de reacție rapidă de 5 000 de militari, care să poată fi dislocată în zone de criză din întreaga lume.

Uniunea Europeană a urmărit neputincioasă scenele haotice ale retragerii Statelor Unite din Afganistan, fără să poată participa la operațiunea de evacuare. Generalul Claudio Graziano care conduce Comitetului militar al UE compus din miniștrii apărării din țările membre a spus că blocul comunitar trebuie să-și construiască o politică de apărare comună mai puternică. „Dacă se mai întârzie, va fi prea târziu”, a spus Graziano.

Șeful politicii externe și de securitate europene, Josep Borrell, a declarat că o forță de reacție rapidă trebuie să facă parte din eforturile UE de a-și dezvolta politica de apărare comună. „Uneori există evenimente care catalizează istoria, care duc la depășirea impasului și cred că Afganistanul este unul dintre aceste cazuri”, a spus Borell.

XS
SM
MD
LG