Bilanțul distrugerilor cauzate de războiul declanșat de Rusia în Ucraina

Your browser doesn’t support HTML5

Tancurile rusești bombardează blocuri de locuințe la Mariupol

Premierul ucrainean Denis Șmihal a făcut public bilanțul distrugerilor cauzate de războiul declanșat de Rusia în Ucraina: peste 25.000 de kilometri de drumuri, câteva sute de poduri și 12 aeroporturi, 100 de școli, peste 500 spitale și 200 de fabrici sunt în ruine sau avariate.

Șmihal a spus la BBC că aproximativ 35% din economia ucraineană nu funcționează și că peste 300.000 de kilometri pătrați din teritoriul țării au fost minați sau contaminați. Între 30-50 de procente din PIB-ul țării au fost pierdut, iar deficitul bugetar lunar este de 5 miliarde de dolari. Potrivit diferitelor estimări, pagubele directe aduse infrastructurii și economiei se ridică la aproximativ 600 de miliarde de dolari. Șeful guvernului de la Kiev a mai anunțat declarat că executivul a alocat peste 50 de miliarde de dolari pentru reconstrucția imediată, acolo unde acest lucru a fost posibil.

### Vezi și... ### Umorul ucrainean în Charlie Hebdo și de ce s-a împotmolit mașina militară a lui Putin

Următoarea etapă va consta în refacerea infrastructurii majore, cum ar fi alimentarea cu electricitate și apă, precum și în reconstrucția podurilor și a drumurilor, a spus el. A treia etapă va fi „marea reconstrucție a țării noastre”.

„Nu vrem doar să refacem cărămizi și beton. Vrem să construim un nou stat”, a spus premierul ucrainean, adăugând că acest efort va avea nevoie de fonduri ucrainene, ajutor internațional și bani ruși.

„Agresorul trebuie să plătească pentru distrugerile pe care le-a făcut. Ar trebui să fie clar, activele rusești înghețate trebuie confiscate și transferate în Ucraina pentru refacerea a statului nostru”, a declarat la BBC premierul ucrainean Denis Șmihal.