Blinken acuză Kremlinul de instigarea crizei din Ucraina, dar crede că soluția diplomatică este „încă posibilă”

Patrulă militară ucraineană, pe linia de demarcație cu regiunile controlate de separatiștii pro-ruși din Donbas.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că o soluție diplomatică pentru a descuraja o invazie rusească în Ucraina este „încă posibilă”, dar a avertizat că Occidentul este pregătit să „răspundă în forță”, în cazul unui eșec diplomatic.

Vorbind la Departamentul de Stat de la Washington, pe 7 ianuarie, înaintea discuțiilor pe teme de securitate cu aliații din NATO și cu oficialii ruși, Blinken a criticat Kremlinul, acuzându-l că a instigat criza de la granița cu Ucraina. El a declarat că Occidentul merge la discuții „angajat în diplomație”, dar nu va face compromisuri în privința principiilor-cheie, cum ar fi politica ușilor deschise a NATO și dreptul Ucrainei de a adera la alianță.

Rusia a masat aproximativ 100.000 de soldați în apropierea graniței sale cu Ucraina și în Crimeea anexată, înainte de a prezenta Statelor Unite și NATO o listă de garanții de securitate, inclusiv oprirea expansiunii alianței spre Est. Statele Unite au declarat că această consolidare a forțelor militare ruse ar putea fi un preludiu pentru o altă invazie a Ucrainei, lucru pe care Kremlinul l-a negat.

### Vezi și... ### Biden - Zelenski: SUA vor răspunde ferm la un atac rusesc asupra Ucrainei

Blinken a declarat că Rusia încearcă să transforme cele trei seturi de discuții de săptămâna viitoare într-o dezbatere despre NATO, dar că Ucraina va fi „în prim-plan pe ordinea de zi (...) pentru că aceasta este ceea ce a precipitat criza”.